Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζεται στο Μουζάκι Η 14Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση των εκδηλώσεων  παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Κώστα Τσιάρα ,των   αρχών του τόπου και πολυπληθούς φιλόμουσου  κοινού  η 14η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 40ου Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας     στην Αίθουσα <<Αφροδίτη>> του ξενοδοχείου «Κιέριον»   Καρδίτσας .

   Το Φεστιβάλ συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο  έχει καθιερωθεί με την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Μουζακίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Mouzaki Palace Hotel     φιλοξενώντας  Σχολικά μουσικά σύνολα, από την Αθήνα  και την Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις της 14ης Διεθνούς Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας θα πραγματοποιηθούν σε δύο επιπλέον  φάσεις ,  από 12-22 Μαΐου 2022 και από 9-19 Ιουνίου 2022 για να διευκολυνθούν οι σχολικές μετακινήσεις και η συνύπαρξη σε κλειστούς χώρους πολυάριθμων εκτελεστών .     

Συγκεκριμένα, η 14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του 40ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, θα συνεχιστεί να υλοποιείται  από 12-22 Μαΐου 2022 και από 9-19 Ιουνίου 2022 στην Καρδίτσα ,  στο Μουζάκι , στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου , στη Λίμνη Πλαστήρα , στην Ιστορική σπηλιά του Καραϊσκάκη   υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρά τις δυσκολίες λόγω των προβλημάτων  λειτουργίας και μετακινήσεων των σχολικών Χορωδιών.  

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο (1795-1872), για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, στον μεγάλο σύγχρονο συνθέτη Ιάνη Ξενάκη (1922-2001)για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, στον μεγάλο κλασσικό συνθέτη Ιωσήφ Χάυδν (1732-1809) για τα 290 χρόνια από τη γέννηση του, στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827) για τα 240 χρόνια από την γέννησή  του.  και στον μεγάλο ποιητή της Χριστιανοσύνης  Δάντη Αλιγκέρι (1265-1321).

 Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Χορωδιών  παγκοσμίως με  την συμμετοχή 150  χορωδιών, ορχηστρών, σολίστ, μαέστρων και συνθετών  από Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο  με  τρία μεγάλα φεστιβάλ-διαγωνισμούς- εκπαιδευτικούς θεσμούς του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

Για δέκατη τέταρτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Είναι δε γνωστό ότι ο κορυφαίος Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότζι θεωρεί  την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης.

Η 14η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί το βήμα παρουσίασης της σημαντικής δουλειάς, που επιτελούν οι καθηγητές Μουσικής στα σχολεία.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας,  παρουσιάζει την εκδήλωση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τετάρτη  6/4/2022 - ΩΡΑ 8:00μ.μ. Αίθουσα  Mouzaki Palace Hotel     

         

1.  Σχολική Χορωδία: 18ου Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών

 υπό τη διεύθυνση της Παρασκευής Μακρινού.  

 

Για την 14η  Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας  και υλοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.