Τελευταίες Ειδήσεις

Απόκριες στα Γρεβενά


Της Σταματίας Γκαραλιάκου

Κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις του. Εκείνα που παραμένουν στο φως ζωντανά, αναλλοίωτα και αναβιώνουν κάθε χρόνο. Εμείς είτε ως απλοί παρατηρητές, είτε ως μέλη της διοργάνωσης, είτε ακόμη και ως συμμετέχοντες, ανυπομονούμε και με τον ίδιο ζήλο περιμένουμε ώστε να τα παρακολουθήσουμε και πάλι.

Τα Γρεβενά, η μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έχει και αυτή τα δικά της έθιμα. Θα ακούσεις πολλές φορές τους Γρεβενιώτες να μιλούν για τις «απουκρές» και να αναφέρονται στο γάμο. Ένα έθιμο που επιβιώνει εδώ και 70 χρόνια. Τόσο παλιό αλλά τόσο ωραίο και διασκεδαστικό.

Το έναυσμα της αποκριάς στα Γρεβενά, ανήκει στα σχολεία της πόλης. Την Παρασκευή το πρωί, τα τρία σχολεία διοργανώνουν το δικό τους γάμο. Το ένα ντύνει το γαμπρό, το άλλο τη νύφη και το τρίτο τον κουμπάρο. Οι ορχήστρες, είναι από το πρωί στα σχολεία δίνοντας ρυθμό με τα χάλκινα ακούσματα. Όλοι μαζί θα παρελάσουν χορεύοντας από τον κεντρικό δρόμο της πόλης και θα καταλήξουν στην πλατεία, όπου θα γίνουν ένα με τον κόσμο. Στους ρυθμούς του Γρεβενιώτικου σκοπού χορεύει και η καμήλα, όπου κρατάν και κουνάν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του γάμου. Μικροί και μεγάλοι, θα διασκεδάσουν τρώγοντας μανιταρολιχουδιές.

 Όταν η μέρα θα γίνει νύχτα, οι φαντασμαγορικές φωτιές θα ανάψουν και με τα κάρβουνά τους οι Γρεβενιώτες θα βάψουν τα πρόσωπά τους. Τοπικές ορχήστρες, χορευτικά και djs θα φροντίσουν ώστε οι απόκριες στα Γρεβενά να σου μείνουν αξέχαστες.

Αν όμως είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν πιο ήσυχα πράγματα, τα χωριά των Γρεβενών θα σε φιλοξενήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό με άφθονο κρασί, και εδέσματα, στο άναμμα του φανού. Τη μεγάλη, δηλαδή, θημωνιά από κλαδιά η οποία πάντα αποτελούσε και θα αποτελεί αιτία ανταγωνισμού στα διπλανά χωριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.