Τελευταίες Ειδήσεις

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΙΓΙΝΙΟΝ- ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»


Από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου άνοιγε το Τριώδιο και κάθε βράδυ στήνονταν σε κάθε σπίτι από τους μασκαράδες γλέντι .

Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, πείραζαν την νοικοκυρά, τραγουδούσαν, χόρευαν και φιλεύονταν διάφορα καλούδια (ξερά σύκα, λουκούμια, σουτζούκια κ.α).

Οι έξυπνες νοικοκυρές τους κερνούσαν γλυκό του ταψιού για να αναγκαστούν να βγάλουν τη μάσκα για να το φάνε, γιατί ο πειρασμός ήταν μεγάλος και δεν τον έβρισκαν συχνά για την εποχή (κανταΐφι, παντεσπάνι, μελαχρινή, μπακλαβάς).  Τα πιο πλούσια σπιτικά όταν έβλεπαν  ότι κάποιος προέρχεται από φτωχή οικογένεια, του προσέφεραν τρόφιμα για τη Σαρακοστή. Το αποκορύφωμα ήταν την Τσικνοπέμπτη  και την εβδομάδα των Αποκριών.

Πέμπτη και Παρασκευή πριν την Τυρινή γίνονταν μεγάλη βόλτα από μασκαράδες στην Οδό Τρικάλων από το ύψος της Κυβέλειας ως το Βυζάντιο.

Μικροί μεγάλοι ντυμένοι «γύφτοι» , αρκούδες, παπάδες, γαμπροί και νύφες γίνονταν ένα πανηγύρι. Οι στολές ήταν ό,τι είχε ο καθένας από παλιό, τρύπιο έως καινούργιο. Το κέφι περίσσευε!

Την Κυριακή της Αποκριάς το απόγευμα, σίγουρα θυμούνται οι παλαιότεροι -και οι νεότεροι μπορούν να το βρούν στο βιβλίο του Στέφανου Θανάσουλα) , πήγαιναν στην Τρανή την Εκκλησιά και αφού παρακολουθούσαν τον Εσπερινό Της Συγχωρέσεως, συγχωρούνταν μεταξύ τους κάνοντας μετάνοια  οι μικροί στους μεγάλους και έστηναν το χορό!

Μπροστά οι άντρες και στη συνέχεια οι γυναίκες, τραγουδούσαν και χόρευαν το τραγούδι «Κάτω στον Άγιο Θόδωρο», το οποίο  σε μερικά σημεία  φτάνοντας στις μέρες μας έχει αλλάξει. Μέσα στα λόγια του κρύβονται νοήματα που τα τραγουδούσαν για να μην τα καταλάβουν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι για χάρη των εθίμων τους επέτρεπαν να χορεύουν και να συνομιλούν.

Το βράδυ της Κυριακής πριν το τραπέζι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για την μετάνοια από την οποία οι μικροί είχαν χαρτζιλίκι.

Μακάρι να επανέλθουν αυτοί οι καιροί ηρεμίας, δημιουργίας και χαράς στην πόλη μας και σε όλον τον κόσμο!

Ευχή του Συλλόγου μας να καταφέρει τις επόμενες χρονιές να αναβιώσει αυτά τα έθιμα και οι όμορφες παλιές στιγμές να ξαναπάρουν σάρκα και οστά! Καλές Απόκριες με υγεία

Με τιμή  Το Δ.Σ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.