Τελευταίες Ειδήσεις

«Συναγερμός» για την επισιτιστική ασφάλεια, σύσκεψη το μεσημέρι στο Μαξίμου, σκέψεις για μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα


Ο επισιτιστικός κίνδυνος και οι τυχόν ελλείψεις σε είδη διατροφής και γενικά στις πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, που μπορεί να προκύψουν του πολέμου στην Ουκρανία, θα τεθούν επί τάπητος στην κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.


Την μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο και άλλα βασικά είδη διατροφής εξετάζει η κυβέρνηση ως ανάχωμα στην ανοδική κούρσα των τιμών. Οι τιμές καταγράφουν νέες αυξήσεις σχεδόν καθημερινά, ενώ ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου η πορεία τους έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ανησυχούν για τις συνέπειες στα νοικοκυριά και συνολικά στην οικονομία.


Μπορεί στην επίσημη ατζέντα της σημερινής ευρείας κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το θέμα να είναι η επάρκεια τροφίμων λόγω του πολέμου, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι τρόποι αντιμετώπισης της ακρίβειας. Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκράτηση των τιμών, ωστόσο φαίνεται πως αυτή την στιγμή προκρίνεται η πρόταση για μετάταξη βασικών τροφίμων στο 6%, που είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Ανάμεσα στις προτάσεις υπάρχει η σκέψη ακόμα και για προσωρινό μηδενισμό του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, χωρίς αυτή την στιγμή να μοιάζει να είναι προτεραιότητα η εφαρμογή ενος τέτοιου μέτρου


Οι προβληματισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση έχουν εκφραστεί πολλές φορές. Αρμόδιοι υπουργοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή και αν το μέτρο θα βοηθήσει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, την ώρα μάλιστα που το μέτρο θα κοστίζει ακριβά στον προϋπολογισμό, όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση προχώρησε σε στοχευμένα μέτρα φέρνοντας την «επιταγή ακρίβειας», σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στον διεθνή τηλεμαραθώνιο για την Ουκρανία: «Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

Από τη Δευτέρα και για λίγες ώρες η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες

Ωστόσο, η ασταμάτητη ανοδική κούρσα των τιμών οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάσει τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ, ειδικά σε άλευρα και ηλιέλαιο, τα οποία εξαιτίας και των ελλείψεων οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί. Αποτέλεσμα είναι να έχουν συμπαρασύρει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής όπως είναι το ψωμί, συνέπεια η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά.


Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ με τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών, να αναζητούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να «ζυγίσουν» τις αντοχές του προϋπολογισμού. Αντιδράσεις από τους εταίρους εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν καθώς η επιχειρηματολογία έχει διανθιστεί από τη θετική επίπτωση που θα έχει το μέτρο στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού. Ήδη πάντως το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη για μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.


Στις 13:00 η σύσκεψη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα στις 13:00 στην κυβερνητική σύσκεψη με θέμα τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.


Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα.


Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».


«Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» τόνισαν και πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.


H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα.


Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.