Τελευταίες Ειδήσεις

Τουριστικό τραίνο

 


Τουριστικό τραίνο είναι το οδικό όχημα, που περιλαμβάνει ένα ρυμουλκό όχημα (μηχανή έλξης και μέχρι τρία ρυμουλκούμενα οχήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους ως μια κυκλοφοριακή μονάδα - συρμός) κινούμενο επί οδών, συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου των είκοσι (20) μέτρων. Η ανώτατη ταχύτητα που αναπτύσσει δεν υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ο συρμός φέρει όλα τα φώτα και τις διατάξεις οπτικής σήμανσης που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και επί πλέον περιστρεφόμενο φάρο, επί της μηχανής έλξης.

 Η Κυκλοφορία των οχημάτων τουριστικών τραίνων γίνεται σε ειδικές διαδρομές, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ.2 του αρ.30 του Ν.2636/98 εφόσον: 
α) Η συνολική οδική διαδρομή δεν υπερβαίνει τα δεκαέξι (16) χιλιόμετρα από και μέχρι την αφετηρία (κυκλική διαδρομή). Κατ’ εξαίρεση, μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α., είναι δυνατόν να εγκρίνεται κυκλική διαδρομή, η οποία δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε (25) χιλιόμετρα, για την πραγματοποίηση ημερήσιων περιηγήσεων προς περιοχές που δεν παρουσιάζουν συγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων, διακρίνονται όμως για το ιδιαίτερο ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον τους. 
β) η αφετηρία βρίσκεται σε ειδικά προς τούτο καθορισμένο χώρο, από τον οικείο Ο.Τ.Α.. Ο χώρος αυτός απέχει τουλάχιστον 15μ. από αφετηρία ή στάση αστικής ή υπεραστικής γραμμής ΚΤΕΛ ή από θέση στάθμευσης (πιάτσα) ΕΔΧ αυτοκινήτων ή αμαξιδίων.
 γ) Οι στάσεις ξενάγησης καθορίζονται μόνο σε σημεία τουριστικού, αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος και κατά τη διάρκεια αυτών, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των περιηγητών και της λοιπής κυκλοφορίας. Στις στάσεις ξενάγησης των περιηγητών, επιτρέπεται αποκλειστικά για λόγους επίσκεψης αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, η αποβίβαση και επανεπιβίβαση των ίδιων επιβατών, στο ίδιο ή επόμενο δρομολόγιο εντός της ίδιας ημέρας, με απόδειξη παροχής υπηρεσιών που εκδίδεται στην αφετηρία και έχει ισχύ για τέσσερις ώρες από την έκδοσή της. Στις ενδιάμεσες στάσεις επιτρέπεται η επιβίβαση μόνο των επιβατών που αποβιβάστηκαν από το ίδιο ή προηγούμενο δρομολόγιο, απολύτως απαγορευμένης της επιβίβασης νέων επιβατών μεταφέρει επιβάτες σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό, αρχαιολογικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον (στάσεις ξενάγησης). 
Το εισιτήριο εκδίδεται μόνο στην αφετηρία. 
Αρμόδιος φορέας για την έγκριση της ειδικής διαδρομής και θέσης σε κυκλοφορία σε αυτήν, τουριστικού τραίνου, είναι ο Ε.Ο.Τ., μετά από τη χορήγηση βεβαίωσης του οικείου Δήμου περί της βατότητας των οδών κυκλοφορίας του τουριστικού τραίνου και του συνολικού μήκους της ειδικής διαδρομής.  
Ας φανταστούμε τώρα, την κυκλοφορία δυο ή τριών τουριστικών ηλεκτρικών τραίνων σε κυκλική πορεία στο δρόμο των Μετεώρων.
Τι λέω όμως τώρα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.