Τελευταίες Ειδήσεις

Αναμένοντας τις εξελίξεις προς όφελος της περιοχής μας


Πριν 2 χρόνια και κάτι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή μας μένοντας εντυπωσιασμένος από το φυσικό κάλλος και τη γαλήνη του τοπίου. Η τότε υπόσχεση του προς τον Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο, μετά από την βόλτα του με ποδήλατο στα μονοπάτια των Μετεώρων ήταν:

«Θα στηρίξουμε αυτό τον τόπο, θα τον αναδείξουμε περισσότερο, θα τον καταστήσουμε ακόμα πιο εύκολα επισκέψιμο, χωρίς όμως ποτέ να αλλοιώσουμε τον μοναδικό πολιτιστικό, αλλά και φυσικό του χαρακτήρα». Φεύγοντας υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα εκπονήσει ένα Σχέδιο Διαχείρισης των Μετεώρων, προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις λοιπές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, το ποδήλατο κ.α. ταυτόχρονα με την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.




Σήμερα η υπόσχεση του φαίνεται να υλοποιείται. Ο συντοπίτης μας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας Κων/νος σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προχωρά με προγραμματική σύμβαση σχεδιασμού - μεθοδολογίας στρατηγικής ανάπτυξης περιπατητικών και ποδηλατικών υποδομών με έμφαση τα Μετέωρα.

Για την περιοχή μας προβλέπεται να γίνει καταγραφή και χαρτογράφηση των μονοπατιών, που περιλαμβάνει αυτοψία στα ιστορικά μονοπάτια και καταγραφή αναγκών συντήρησης, ανακατασκευής, πρόσθετων συνδέσεων.

Θα τυποποιηθούν σε προκαταρκτικό στάδιο κατασκευαστικά προβλήματα και λύσεις, διότι ως γνωστόν υπεισέρχεται και η παράμετρος της προστασίας και ανάδειξης της ταυτότητας του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων.

Από την πλευρά του Δήμου Μετεώρων είναι δεδομένη η οποιαδήποτε συνδρομή και βοήθεια χρειαστεί η ερευνητική, τεχνική, μελετητική ομάδα εργασίας που με την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου θα προβεί στην τόσο σημαντική μελέτη – πρόταση για την περιοχή μας. Πιστεύουμε πως με μια κοινή προσπάθεια Υπουργείου, Δήμου και Πανεπιστημίου τα αποτελέσματα θα είναι προς όφελος της περιοχής μας με γνώμονα πάντα την ιδιαιτερότητα του χώρου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού βιώσιμου και ανθρωποκεντρικού.

Από το γραφείο του Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.