Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Χατζηγάκης αναλύει την κρίση στην Ουκρανία


Για για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μίλησε ο Μικέλης Χατζηγάκης στο ραδιόφωνο της Λέσχης 97.6. Η κρίση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, και πλέον ο πλανήτης θα μπει σε μια νέα εποχή. Μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση της ιστορίας όπου μπορεί να γίνει ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή.

 

Ο Χατζηγάκης εξήγησε πως η Ρωσία έχει τρεις βασικούς λόγους που επιτίθεται στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν έκανε αυτή την εισβολή για τρεις λόγους. Ο ένας είναι ιστορικός, ό άλλος είναι συναισθηματικός και ο τρίτος είναι στρατηγικός. Ο Πούτιν είπε ξεκάθαρα στο διάγγελμα του, ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να είναι ξεχωριστή χώρα αλλά αυτό οφείλεται σε ιστορικό λάθος με αναφορές στον Λένιν και το 1922….Το δεύτερο κόμματι είναι συναισθηματικό γιατί οι Ρώσοι έχουν πληγωθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και ειδικά επί Προεδρίας Γιέλτσιν όπου η χώρα σχεδόν ξευτελίστηκε….. Το τρίτο σκέλος είναι το στρατηγικό. Ο Πούτιν δεν θέλει μια χώρα στα σύνορα του να μπει στο ΝΑΤΟ και να μπορεί η Αμερική να εγκαταστήσει πυραύλους στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να πλήξουν την Ρωσία μέσα σε 15 λεπτά …..Η αίσθηση μου είναι ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ρωσίας πιθανώς μέσω μια μορφής ένωσης μαζί με την Λευκορωσία, την Ουκρανία και κάποιες άλλες χώρες.»

 

Τι σημαίνει, όμως, για την Ελλάδα αυτός ο πόλεμος; Πόσο θα μας επηρεάσει; Ο Μικέλης Χατζηγάκης τόνισε πως σημαίνει τρία πράγματα. Πρώτον, σημαίνει άμεσα υψηλότερες τιμές στην ενέργεια. Ήδη άλλωστε τις βλέπουμε να ανεβαίνουν. Δεύτερον - και πολύ ανησυχητικό - ξυπνάει παρόμοια αισθήματα στον Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θαυμάζει τον Πούτιν και τον έχει κατά κάποιο τρόπο ως πρότυπο. Όπως επίσης, και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν όνειρα περί αναβίωσης των παλιών αυτοκρατοριών τους. Βεβαίως, να τονίσω ότι η Τουρκία δεν είναι Ρωσία, όπως επίσης η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Όμως, το ερώτημα παραμένει. Μήπως τώρα ανοίξει η όρεξη του ΕρντογάνΤι μπορεί να αλλάξει στις στρατηγικές κινήσεις του Ερντογάν μετά από αυτό; Μένει να φανεί. Σε περίπτωση όμως που φάει χαστούκι η Ρωσία αυτό θα είναι χαστούκι σε όλους τους δικτάτορες, συνεπώς και στον Ερντογάν…. Και τρίτο μάθημα για εμάς είναι ότι κανείς δεν θα πολεμήσει τον δικό σου πόλεμο για σένα. Συνεπώς, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε  - και εμείς στην Ελλάδα το κάνουμε – είναι να εξοπλιστούμε δυναμικά. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι από μόνοι μας και ευπρόσδεκτη και η βοήθεια των άλλων.

 

Όσον αφορά την στάση της Ευρώπης ο Χατζηγάκης είπε πως «η Ευρώπη ξεκίνησε αργά και απογοητευτικά αλλά από χθες επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα με μια σειρά αυστηρών κυρώσεων με αποκορύφωση το μπλόκο στο SWIFT αλλά και την ανακοίνωση Σολτς ότι η Γερμανία ξεκινάει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών 100 δισεκατομμυρίων….Ένα άλλο πρακτικό ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ευρώπη. Διότι ένα βασικό πρόβλημα είναι η Ευρώπη δεν έχει στρατό. Συνεπώς, και να θέλει να παρέμβει δεν έχει στρατό. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι υπάρχει έλλειμα ηγεσίας σήμερα. Δεν υπάρχουν πλέον οι Κολ, οι Αντενάουερ, οι Μιττεράν. Είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική είναι και θέμα προσώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.