Τελευταίες Ειδήσεις

«Σκούπα» στις τράπεζες: Κλείνουν & άλλα καταστήματα -Έξοδος για εργαζόμενους


Συνεχίζεται η συρρίκνωση δικτύου Τραπεζών, προσωπικού και ΑΤΜ. Οι εντολές πλέον είναι ξεκάθαρες, καθώς επιβάλλεται «αλλαγή τοπίου» και οργανογράμματος.


Στο πλαίσιο αυτό, κλείνουν δεκάδες καταστήματα και το επόμενο διάστημα, ενώ ενισχύεται το η εθελούσια έξοδος.


Πλέον, κάθε τράπεζα καλείται να «πιάσει στόχους» ανεξαρτήτως τι συμβαίνει με την εξυπηρέτηση του κοινού, το οποίο ωθείται σε «νέες υπηρεσίες», κυρίως διαδικτυακές, που δεν χρειάζεται να απασχολούν πολλούς υπαλλήλους.


Η Eurobank αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 28/2 ολοκληρώνει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που απευθύνεται σε υπαλλήλους που εργάζονται στη Γενική Διεύθυνση Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών Ομίλου της Τράπεζας ή της Eurobank Holdings και στη Γενική Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων με έμφαση στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ημαθίας, Καβάλας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χίου.


Η τράπεζα έχει πιάσει τον στόχο για δίκτυο κάτω από 300 καταστήματα και οι παρεμβάσεις για το τρέχον έτος αναμένεται να είναι στοχευμένες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 25 επιπλέον καταστήματα εντός του έτους.


Ανάλογο στόχο για το 2022 έχει θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Εθνική Τράπεζα, που έχει μειώσει ήδη το δίκτυό της στα 320 καταστήματα και το προσωπικό της στους 7.100 υπαλλήλους. Η τράπεζα, μετά την υψηλή συμμετοχή που υπήρξε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα τέλη του 2021 με την αποχώρηση 430 υπαλλήλων, στοχεύει για το τρέχον έτος σε αναδιάρθρωση του δικτύου με τη μείωση κατά 20-25 επιπλέον καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στοχευμένα επίσης χαρακτηριστικά, ενώ περαιτέρω μείωση του προσωπικού αναμένεται να επέλθει μέσω του προγράμματος προσωπικού από τη διεύθυνση καθυστερήσεων δανείων στην doValue, που είναι σε εξέλιξη.


Σε μεγαλύτερη μείωση του δικτύου της, έως και κατά 50 καταστήματα, αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, που διαθέτει άλλωστε και το πιο πολυάριθμο δίκτυο με 410 καταστήματα και προσωπικό 8.900 υπαλλήλους. Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού τα 380 καταστήματα, από 578 που αριθμούσε το δίκτυο το 2019, σημείο εκκίνησης και του σχεδίου μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί κατά περίπου 1.800 άτομα τον τελευταίο χρόνο και στόχος είναι να περιοριστεί στους 7.500 υπαλλήλους.


Στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, δρομολογεί και η Alpha Bank, η οποία έχει επιτύχει τον στόχο για μείωση του δικτύου κάτω από τα 300 καταστήματα, από 360 που αριθμούσε περίπου ένα χρόνο πριν. Η τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2021 ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, μέσω του οποίου αποχώρησαν 600 υπάλληλοι, επιτυγχάνοντας τη μείωση του προσωπικού που εργάζεται στο δίκτυο και στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας στα 5.900 άτομα. Στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού πλάνου, στόχος είναι η ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της μέσω των αλλαγών που υιοθέτησε στο οργανόγραμμα και της πρόσφατης υπογραφής του επικαιροποιημένου Οργανισμού Προσωπικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.