Τελευταίες Ειδήσεις

Συμβουλευτικό σταθμό για την άνοια δημιουργεί ο δήμος Φαρσάλων


Πρόγραμμα δημιουργίας συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα ο δήμος Φαρσάλων κατόπιν σχετικής οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Η νέα αυτή δομή θα λειτουργήσει με σκοπό την καταγραφή των δημοτών με προβλήματα Άνοιας, την υποστήριξή τους και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 3 πυλώνες:

1.      Την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης (ομιλίες, προγράμματα ελέγχου μνήμης) προς την κοινότητα από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας

2.      Τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα σε χώρους των Δήμων

3.      Την επιμόρφωση των επαγγελματιών Υγείας που στελεχώνουν τις δομές των Δήμων (π.χ. ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κλπ)

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός και νοσηλεύτρια οι οποίοι θα εκπαιδευτούν αρκούντως προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επιπρόσθετα, θα οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης προς την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του νέου συμβουλευτικού σταθμού.

Το έργο με τίτλο «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» αποτελεί μέρος του προγράμματος «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια» και αφορά τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας. Η δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα μνήμης και άνοια, καθώς και των φροντιστών τους, παρέχοντας υπηρεσίες στο πλαίσιο των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κύριος σκοπός είναι η δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια στην Ελλάδα.

Το έργο υλοποιείται σε περιοχές με έλλειψη υπηρεσιών και δομών για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους, σε συνεργασία με τους Δήμους- μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.