Τελευταίες Ειδήσεις

Θανάσης Λιούτας: Αυξάνονται οι ενισχύσεις προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας


«Αυξάνονται οι ενισχύσεις προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, συνεχίζοντας την προσπάθεια της στήριξης της πρωτογενούς μας παραγωγής, μέσα στις μεγάλες δυσκολίες που γεννά η εξωγενής ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας, μετά τις ανακοινώσεις των Υπουργών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και κ. Γιώργου Γεωργαντά, κατά τη συνάντησή τους με αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα.

 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, συνεχίζεται η προσπάθεια της στήριξης. Τα μέτρα στήριξης, που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν, ύψους 170 εκατ. ευρώ, ενισχύονται με πρόσθετη στήριξη, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος της επιστροφής του ΕΦΚ ανεβαίνει από τα 50  εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, το μέτρο στήριξης πλέον θα αφορά όλους τους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του μέτρου αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε όλους τους αγρότες, αποτέλεσε ένα θέμα, το οποίο ο Θανάσης Λιούτας, όπως και άλλοι βουλευτές της ΝΔ από άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας μας, ζητούσαν συνεχώς όλο το προηγούμενο διάστημα από τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Το ύψος της επιστροφής, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα οριοθετηθεί από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος της καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης.   

 

Επιπλέον στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα θα ληφθεί υπ’ όψιν και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από την παραγωγή των ετών 2019, 2020 και 2021. Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας θα γίνουν γνωστά μετά την ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο.

 

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τους κτηνοτρόφους, ανακοινώθηκε ότι, αντί να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επί του τζίρου, πλέον η επιδότηση θα ανέλθει στο 4% επί του τζίρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

 

Επιπλέον συζητήθηκε  ο στόχος της Κυβέρνησης, για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής τουλάχιστον στο 80% από τον Απρίλιο και μετά, όταν εντείνονται οι αρδευτικές ανάγκες για την πρωτογενή παραγωγή.

 

 

«Μέσα στα πλαίσια του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας μας, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας, πάντα θα στηρίζουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της πατρίδας μας,» τόνισε ο Θανάσης Λιούτας, σημειώνοντας παράλληλα την πάγια άποψή του ότι,  «στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή, στηρίζεις έναν βασικό εθνικό πυλώνα ανάπτυξης».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Λιούτας θα συναντηθεί με τον ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργο Γεωργαντά στο Υπουργείο, με σκοπό την εξειδίκευση όλων των μέτρων στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και την εξεύρεση λύσεων και σε επιπλέον ζητήματα, τα οποία αφορούν τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό κλάδο του τόπου μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.