Τελευταίες Ειδήσεις

Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ: Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες - Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά


Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα Τετάρτη.


«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη - ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί.


«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει πως είναι πιθανό η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ημερών, πιθανόν προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου (την Κυριακή).


Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο NATO επισείουν εδώ και μήνες τον κίνδυνο η Μόσχα να προχωρήσει σε νέα επίθεση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.


Ο κ. Τσίζοφ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»


Ο ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.


«Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.


Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.


Μπάιντεν σε Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε «άσκοπους θανάτους και καταστροφή»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε χθες Τρίτη δραματική έκκληση στον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει πίσω από το κατώφλι του πολέμου με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε και κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.


Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 150.000 ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή.


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά πιθανή και ότι οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις ΗΠΑ.


«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώ έδωσε έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στην Ουκρανία. 


Ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση λύσης μέσω διπλωματικών μέσων στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.


«Η Ρωσία είπε πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλώνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», τόνισε ο  Αμερικανός πρόεδρος.






Πούτιν: «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη»


«H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» ανέφερε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση.


Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.


Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.



Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι η συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία θεωρείται απειλή και είναι «ακατανόητη».


Απαίτησε δε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι «δεν θα ακολουθήσει πόλεμος».


Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και επιθυμία του είναι να υπάρξει διάλογος. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε «αδιέξοδο», τόνισε ακόμα. 


Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του με «θετική διάθεση για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο».




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.