Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΡΤ Αρχείο: Συναυλία προς τιμήν του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Μίκη Θεοδωράκη – Σπάνιο ντοκουμέντο (video)


Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και πέθανε στο Λονδίνο την ίδια ημέρα το 1984, αφήνοντας πίσω μια πλούσια μουσική παρακαταθήκη και έντονη τη σφραγίδα του στην πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άλλωστε είχε πει πως «θα θελα να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Τσιτσάνη» καθώς η σκέψη του τον είχε επηρεάσει στην πρώτη περίοδο της λαϊκής του εργογραφίας.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα σπάνιο ντοκουμέντο όπου οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί συναντήθηκαν τον Αύγουστο του 1983 σε συναυλία προς τιμήν του Τσιτσάνη στην Νίκαια.

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 1983 στον Κοκκινόβραχο της Νίκαιας, σημερινό Κατράκειο Θέατρο. Εκτός από τον ίδιο τον Τσιτσάνησυμμετέχουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αντώνης Καλογιάννης και η Ελένη Γεράνη.Ήταν από τις πρώτες εκδηλώσεις που άρχισαν να πραγματοποιούνται στα παλιά λατομεία-νταμάρια της Νίκαιας (όπως σε Βύρωνα και Πετρούπολη) γνωστές κι ως «Γιορτές των Βράχων».

Τη συναυλία διοργάνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικός Αύγουστος» προς τιμήν του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκλονιστική. Λίγους μήνες μετά ο Τσιτσάνης έμελλε να φύγει από τη ζωή, τον Ιανουάριο του 1984.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά πέντε τραγούδια του Τσιτσάνη: «Αχάριστη», «Νύχτες Μαγικές», «Πέφτεις σε λάθη», «Ξημερώνει και Βραδιάζει», «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Ακούγονται τα τραγούδια: «Απρίλη μου» στίχοι/μουσική Μίκης Θεοδωράκης, «Καημός» ποίηση Δ. Χριστοδούλου/μουσική Μίκης Θεοδωράκης, «Φτωχογειτονιά» ποίηση Τ. Λειβαδίτη/μουσική Μίκης Θεοδωράκης, «Μαργαρίτα-Μαργαρώ» στίχοι/μουσική Μίκη Θεοδωράκη, «Παίξε Τσιτσάνη μου» στίχοι/μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στο τρίτο μέρος της συναυλίας ο Βασίλης Τσιτσάνης, έχοντας στο πλευρό του την Ελένη Γεράνη, τραγουδά μεγάλες επιτυχίες του, όπως: «Γιατί με ξύπνησες πρωί», «Το παιδί απ’ το λιμάνι», «Απόψε κάνεις μπαμ» «Έλα όπως είσαι», «Πάλιωσε το σακάκι μου», «Δεν με στεφανώνεις με γελάς», «Το βαπόρι απ’ την Περσία», «Τα λερωμένα τ’ άπλυτα», «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» «Μπαξέ-Τσιφλίκι», «Όμορφη Θεσσαλονίκη», «Ζαΐρα».

Η συναυλία κλείνει με τον Τσιτσάνη να τραγουδά το «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Στη διάρκεια της συναυλίας ο Μίκης Θεοδωράκης εκφώνησε λόγο για τον Τσιτσάνη που έμεινε ιστορικός αποκαλώντας τον δάσκαλο όλων των μουσικών και ποιητών με τα εξής λόγια:  «…Να όμως που εμείς, μια ολόκληρη γενιά, μουσικοί και ποιητές, σε αναγνωρίσαμε και σε αναγνωρίζουμε για δάσκαλό μας. Ακολουθήσαμε, με τις δικές μας δυνάμεις, τον δρόμο που εσύ και οι σύντροφοί σου πρώτοι χαράξατε..»

Ιστορική ήταν και η στιγμή όταν ο Τσιτσάνης με τον Θεοδωράκη τραγούδησαν μαζί το «Κάποια μάνα αναστενάζει».

Η μαγνητοσκοπημένη συναυλία μεταδόθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1983.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Παραγωγή ΕΡΤ-1

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.