Τελευταίες Ειδήσεις

Επιστολή Διαμαρτυρίας Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων (Περίοδος Εορτών 2021-22)

 


Καλαμπάκα, Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Προς:

Κο. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κο. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κο. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κο. Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κο. Θόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Κο. Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κο. Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Κο. Αθανάσιο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

 

Κοινοποίηση:

Κο. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Βουλευτές Θεσσαλίας:
Κο. Λιούτα Αθανάσιο, Κα. Παπακώστα - Παλιούρα Αικατερίνη, Κο. Παπαδόπουλο Αθανάσιο

Περιφέρεια Θεσσαλίας 

Περιφερειάρχη κο. Κωνσταντίνο Αγοραστό & Αντιπεριφερειάρχη, κο. Χρήστο Μιχαλάκη

Δήμοι Ν. Τρικάλων

Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα...

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν άγγιζε το 100% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε στο 40-45%!

Θυμίζουμε ότι τα ξενοδοχεία μας, από τότε που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020, άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά - ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας, όμως, και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής - ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται -  σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον... γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο;  Με δουλειά μόλις 10 ημερών; 

Τα ξενοδοχεία δεν είναι - και μη μας συγκρίνετε -  καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. Για αυτό και απαιτούμε:

ü  Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»

ü  Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

ü  Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

ü  Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022

ü  Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

ü  Επιτάχυνση εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να μην απολεσθούν καταληκτικές ημερομηνίες ρυθμίσεων και πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία

ü  Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης και λοιπές πηγές ενέργειας (φυσικό αέριο, προπάνιο, ρεύμα, κτλ.)

ü  Ενεργοποίηση virtual net metering για όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το χώρο του καταλύματος (εξαιτίας της διαρρύθμισής τους, του εμβαδού, της έλλειψης εξωτερικών χώρων, της αρχαιολογίας, της πολεοδομίας, κ.α.)

ü  Παροχή κεφαλαίων κίνησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εγγυήσεις δημοσίου και χαμηλά επιτόκια (καθώς -και παρόλες τις εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις- οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μας δεν είχαν καμία πρόσβαση – λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων των τραπεζών

 

Όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουν κανένα πλεονέκτημα στον κλάδο των ξενοδοχείων, παρά μόνο τη δυνατότητα να ανασάνει και να πάρει παράταση ζωής μέχρι να βγούμε από τη λαίλαπα του COVID19.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την άμεση διευθέτηση των αιτημάτων μας.

 

Με Εκτίμηση,


Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Κουρούπας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Γραμματέας

Στυλιανή Γκιάστα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.