Τελευταίες Ειδήσεις

Σε ισχύ τα νέα μέτρα: Τι αλλάζει από σήμερα σε εργασία, εστίαση και γήπεδα - Tι ισχύει για τις μάσκες


Σε ισχύ ήδη από τις 06:00 σήμερα το πρωί είναι τα νέα μέτρα εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, λίγες ώρες μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 28.828 κρουσμάτων. 


«Η Μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, ωστόσο το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από τη Δέλτα και πρέπει να επανεξετάσουμε όλους τους παράγοντες. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό, η εκτίμηση είναι πως με την Όμικρον οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και μικρότερες σε χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η επιτροπή καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το γεγονός ότι αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις, έχει να κάνει με τη πορεία των εμβολιασμών και την αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο άνω του 75% εμβολιασμών με τρίτη δόση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 


«Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων», διευκρίνισε κατόπιν. 


Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι από την Όμικρον πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, από 18-30 ετών και συνέστησε σε όλους όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή έχουν εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, να συμπεριφέρονται ως φορείς.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα εξελίσσονται δύο επιδημίες παράλληλα, ενώ όπως όλα δείχνουν η Όμικρον έχει επικρατήσει. Σε διαγωνιστικά κέντρα και φαρμακεία σχηματίζονται μάλιστα ουρές για ένα τεστ.


Τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων αποφασίστηκε να εφαρμοστούν από σήμερα. 


Αναλυτικά τα νέα μέτρα που είναι σε εφαρμογή από τις 06:00 σήμερα το πρωί:


Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση


Από σήμερα τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν με νέους κανόνες.


- Διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν έως τις 00:00 μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς μουσική. 


Τι αλλάζει σε εργασία, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και γήπεδα


-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.


-Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 00:00, χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους. Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.


-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.


-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.


-Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.


Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ωστόσο μπορεί να υπάρξει επέκταση. 


Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν


Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, αλλά θα ισχύει κανονικά και η απαγόρευση ορθίων, χωρίς μουσική. 


Τι ισχύει για το οικογενειακό τραπέζι 


Όσον αφορά το οικογενειακό τραπέζι, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν τεστ κορωνοϊού.


Απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι


«Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης/πάρτι είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο χώρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους» διευκρίνισε o υπουργός Υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.