Τελευταίες Ειδήσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: «Συναγερμός» στην Αθήνα μετά τα δύο ύποπτα κρούσματα - Γιατί είναι πιο μεταδοτική - Ποιες ηλικίες «χτυπάει»


Η παραλλαγή Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Μετά την παγκόσμια ανησυχία λόγω της νέας μετάλλαξης, «συναγερμός» έχει σημάνει και στην Αθήνα, έπειτα από τον εντοπισμό δύο ύποπτων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 


Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.


Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη Washington Post, ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα.


Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.


Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η "εντυπωσιακή" ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Συγκεκριμένα, τα κύτταρα στους πνεύμονες και στο γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορωνοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους. Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.


Ποιες ηλικίες «χτυπάει»


Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν κυρίως μεταξύ φοιτητών στη Νότια Αφρική, πλέον όμως η Όμικρον επεκτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Μισέλ Γκρουμ, επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νόσων.


Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αύξηση» των κρουσμάτων, η Γκρουμ ανέφερε ακόμα ότι παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών σε παιδιατρικά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή αριθμό κλινών.


Έως και έξι φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα


Ο εξελικτικός βιολόγος Tom Wenseleers στο Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου εκτιμά ότι το στέλεχος Όμικρον είναι 3 έως 6 φορές πιο μεταδοτικό συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα. Στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Όμικρον δείχνει μια σαφή υπεροχή έναντι της Δέλτα, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν θα ισχύσει το ίδιο και για την Ευρώπη και την Αμερική και το ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίζει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.


Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση από τα κρούσματα που οφείλονται στο στέλεχος Όμικρον στη Νότια Αφρική είναι η δυνατότητα τόσο επαναλοίμωξης σε άτομα που έχουν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 όσο και λοίμωξης σε εμβολιασμένα άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.