Τελευταίες Ειδήσεις

«Σιωπηλή» Πρωτοχρονιά με την Όμικρον - Οι συστάσεις των ειδικών για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια


H επέλαση της Όμικρον αλλάζει τα σχέδια για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, σε εστιατόρια και μπαρ.


Ο πλανήτης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 2021, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οδηγώντας για ακόμη μία φορά στην ακύρωση των μαζικών εορταστικών πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων.


Βάσει των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν, το βράδυ του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τα μαγαζιά θα λειτουργούν ως τις 02:00, αλλά μόνο με καθήμενους, σε τραπέζια 6 ατόμων και χωρίς μουσική. 


Επίσης απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο, που θα έχουν τα χαρακτηριστικά «οργανωμένου πάρτι», έτσι ώστε να μην υπάρξει μεταφορά της βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους «μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι».


Οι συστάσεις των ειδικών 


Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να διενεργηθεί τεστ πριν το οικογενειακό τραπέζι. 


Αντίστοιχα, όπως εξήγησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της Όμικρον διότι «υπάρχουν πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί».


Για αυτό, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό την Πρωτοχρονιά όσοι είναι καλεσμένοι σε τραπέζια, να έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, να κάνουν ένα self test ή ένα rapid test, ανήμερα ή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να αερίζεται ο χώρος και να μην πάνε οι υπερήλικες με χρόνιο πρόβλημα.


Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας


Το υπουργείο Υγείας για την εορταστική περίοδο που διανύουμε συστήνει:


-Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων


-Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου, βάσει των διατάξεων της ισχύουσας ΚΥΑ


-Υγιεινή των χεριών


-Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων)


-Ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο, επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων


Τι ισχύει για συγκεντρώσεις σε σπίτια και συναντήσεις με άλλα άτομα: 


- Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test), ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.


- Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.


- Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.


- Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.


- Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.


- Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας


- Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και τα προβλεπόμενα στη σχετική ΚΥΑ.


- Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.