Τελευταίες Ειδήσεις

Να σταματήσει Τώρα η ομηρία και η κοροϊδία! Έξω οι εργολάβοι απ΄τα Νοσοκομεία!


Στη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Γ.Ν.Τ, στις 20 Δεκέμβρη, αποφασίστηκε, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά(από τους εκπροσώπους των Εργαζομένων & Γιατρών), η  ανάθεση σε εργολάβους, υπηρεσίες του Νοσοκομείου!

            Με βάση του δημοσιονομικού οφέλους και χαμηλότερου ¨κόστους¨, προχωρούν σε ανάθεση εργολάβων με την παράδοση των υπηρεσιών φύλαξης και σίτισης και στην συνέχεια την καθαριότητα!

Η απόφαση είναι τουλάχιστον προκλητική, την ώρα που οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου!

 Να  επισημάνουμε ότι αυτές οι υπηρεσίες καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες εργαζόμενοι συμβασιούχοι(Σ.Ο.Χ.) και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που θα έπρεπε να υπάρχει. Ενώ ήδη στο Νοσοκομείο μας έχουμε εργαζόμενους που είναι σε Εργολάβους,  όπως στα Πλυντήρια, Στεγνωτήρια, ένα μέρος της Τεχνικής Υπηρεσία, που εκεί οι Εργολάβοι δεν έφυγαν ποτέ!!

Να σημειωθεί ότι, τα τελευταία 3 χρόνια κάθε χρόνο γινόταν ανανέωση συμβάσεων όλων των εργαζομένων με Σ.Ο.Χ., με την ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. με την απόφαση «..για τη συνεχή λειτουργία του νοσοκομείου και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος με βάση την αντοχή των Δημοσιονομικών, της χρηματοδότησης του Γ.Ν.Τ.»

            Η απόφαση αυτή βρίσκει ως πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεων των συναδέλφων μας, πατάει πάνω στις τραγικές ελλείψεις μόνιμου και μη προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ΓΝΤΡ, δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος φύλακας και οι 7 που εργάζοντε είναι με Σ.Ο.Χ. Στην Σίτιση παραμένουν μόνιμοι εργαζόμενοι: 2 μάγειροι, 3 τραπεζοκόμες, 3 βοηθοί μαγείρων και με Σ.Ο.Χ. είναι 7 εργαζόμενοι τραπεζοκόμοι!  Ενώ στην καθαριότητα είναι 50 εργαζόμενοι με συμβάσεις Σ.Ο.Χ.

Η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολάβο επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας! 

            Η Διοίκηση του Γ.Ν.ΤΡ. παρότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης των Σ.Ο.Χ. ως 31 Μάρτη, η διοίκηση προχωρά με την απόφασή της,  αναφέρει ρητά πως θέλει να φέρει εργολαβίες σε αυτές τις υπηρεσίες! Βρίσκεται στην κατεύθυνση της δήλωσης του Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης  ότι ¨ σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα δεν είναι για μονιμότητα¨  είναι δηλ. για μαύρη εργασία στους εργολάβους ή για ελαστικές σχέσεις και όπου με το "νέο ΕΣΥ" αυτό θα επιβληθεί και σε άλλους κλάδους.  

            Η Διοίκηση πιστή στην κατεύθυνση κυβερνητικών  εξαγγελιών  για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, επιτάχυνση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ – με βάση και το νόμο 4414/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε.(Οργανισμός ΔΙαχείρησης Πόρων Υγείας).       Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε  ότι ο  παραπάνω νόμος από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. συνεχίζει να  δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις των Νοσοκομείων  την επιλογή της ομηρίας των εργαζόμενων σε καθαριότητα , φύλαξη, σίτιση είτε με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με την επιλογή εργολάβου. 

            Οι εργαζόμενοι  Συμβασιούχοι, από την πείρα τους  τόσα χρόνια, γνωρίζουν ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τις  προωθούν, όλες οι κυβερνήσεις,  για να χτυπήσει τη μόνιμη εργασία και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού. Σχεδιάζουν  να λειτουργήσουν τις δημόσιες μονάδες Υγείας με κόστος-όφελος (ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια), με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και κακοπληρωμένο.

      Γνωρίζουν ότι το «νέο ΕΣΥ», περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, διεύρυνση των Συμπράξεων και Αναθέσεων σε εργολάβους, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας! 

Γνωρίζουν ότι την ίδια ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση περικόπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 για τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ συνολικά 279 εκατομμύρια, ποσό που έρχεται να πατήσει στους ήδη τσακισμένους προϋπολογισμούς!

Οι σχεδιασμοί αυτοί, οι εργολάβοι σε υπηρεσίες Νοσοκομείων, οι αναθέσεις σε ιδιώτες, αποδεικνύουν πως οι δημόσιες μονάδες υγείας θα συνεχίζουν και σε μεγαλύτερο βαθμό να προσαρμόζονται στις ανάγκες τις αγοράς και του κέρδους. Να λειτουργούν με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών.

Ο λαός να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, το κράτος να δαπανά λιγότερα για την υγεία και οι ιδιώτες να θησαυρίζουν!

 

 

 

 

Οργανώνουμε τον αγώνα μας!  Δίνουμε απάντηση με την  κοινή μας δράση!  Όλοι μαζί μια γροθιά!

Η Επιτροπή Αγώνα  από την πρώτη μέρα, βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων για μονιμοποίηση, για 8ωρη εργασία και μετατροπή των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου.  Ενάντια στην είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία. Οι συλλογικοί αγώνες, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας έχει φανεί πως μπορεί να προσφέρει έστω και προσωρινές «νίκες».

            Βρεθήκαμε μαζί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, στην κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τους Συμβασιούχους, στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 14  Δεκέμβρη στον Διοικητή  του Νοσοκομείου  καταθέτοντας Υπόμνημα με τα δίκαια αιτήματα μας  προς τον Διοικητή της 5η ΥΠΕ, να μην προχωρήσει σε Ανάθεση υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στις 20 Δεκέμβρη, την ημέρα που συνεδρίαζε το Δ.Σ του Γ.Ν.ΤΡ. για  τις αναθέσεις εργολάβων, απαιτώντας μαζί με τους εργαζόμενους συμβασιούχους να μην προχωρήσουν σε ανάθεση σε εργολάβους καμία υπηρεσία, καμία απόλυση εργαζόμενου, διεκδικώντας την μονιμότητα όλων των συναδέλφων μας που εργάζονται με Σ.Ο.Χ.

            Παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από τους αγώνες των καθαριστριών τα προηγούμενα χρόνια, τους 22 μήνες  Πανδημίας  και συνεχίζουμε να βαδίσουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους με Σ.Ο.Χ.- Επικουρικούς, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων, με τους μαχόμενους Υγειονομικούς, τους  Συλλόγους του κινήματος του νομού μας,  που από την πρώτη στιγμή δώσαμε τον αγώνα.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο κοινός μας αγώνας και δράση,  που δεν περιορίζεται στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, δεν καλλιεργεί αυταπάτες για «λύση από τα πάνω» με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση από την επόμενη, δήθεν «προοδευτική», κυβέρνηση.

. Να σταματήσει τώρα η ομηρία και η κοροϊδία!

Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία

Τα αιτήματα  μας και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, είναι:

·         Να μη χάσει κανένας συνάδελφος συμβασιούχος τη δουλειά του.

·         Άμεσα  μετατροπή των Συμβάσεων σε  Αορίστου Χρόνου.

·         Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις( Σ.Ο.Χ.).

·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες του Γ.Ν.και των Κ.Υ. του Νομού μας.

·         Πλήρη εργασιακά - Μισθολογικά - Ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρη εργασία για όλους!

·         Πλήρης Κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

·         Δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς επιχειρηματική δράση!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.