Τελευταίες Ειδήσεις

Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Νοσοκομείου ¨..από την Σκύλα στην Χάρυβδη¨


 Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, διεύρυνση των Συμβάσεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας! Την ίδια ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση περικόπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 για τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ συνολικά 279 εκατομμύρια, ποσό που έρχεται να πατήσει στους ήδη τσακισμένους προϋπολογισμούς! 

Οι σχεδιασμοί αυτοί, οι εργολάβοι σε υπηρεσίες Νοσοκομείων, οι αναθέσεις σε ιδιώτες, αποδεικνύουν πως οι δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζουν και σε μεγαλύτερο βαθμό να προσαρμόζονται στις ανάγκες τις αγοράς και του κέρδους.  Να λειτουργούν με τους κανόνες επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών.

            Ο λαός να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, το κράτος να δαπανά λιγότερα για την υγεία και οι ιδιώτες να θησαυρίζουν!

             Αυτή η πολιτική κατεύθυνση στηρίχτηκε –ψηφίστηκε –νομοθετήθηκε απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ,  της συγκυβέρνησής των , αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στη βάση που έχτισαν και στα νομικά εργαλεία που κληροδότησαν οι προηγούμενες  συνεχίζει να στηρίζεται και  σημερινή κυβέρνηση  της Ν.Δ., εκσυγχρονίζοντας την «κληρονομιά».

 Για παράδειγμα ο νόμος 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες συμβάσεις έργων-προμηθειών ήταν ο σταθερός κορμός που εξόπλισε και εκσυγχρόνισε νομοθετικά η ΝΔ το 2020 , δημιουργώντας τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) με το ν4715, ως βασικό εργαλείο «κόφτη» των δαπανών του κράτους στην υγεία.

Ένα άλλο παράδειγμα ο νόμος 4898/18 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,που προετοιμάζει δημοσιονομικά την επιτάχυνση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία , αφού ρυθμίζει την υποχρέωση συμμόρφωσης των νοσοκομείων στην πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας ΚΕΝ (Kλειστών Ενοποιημένων Nοσηλείων) –θεραπευτικά πρωτόκολλα DRGs (Diagnosis Related Groups – Ομοιογενείς Διαγνωστικές Ομάδες), κύριο μέσο για την αποζημίωση των νοσοκομείων, που οδηγούν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία σε πρόωρα εξιτήρια ασθενών (τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια) και δραματική μείωση των παροχών υγείας προς τους πολίτες. Δηλαδή τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τύπου Α.Ε.

Αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο έχει στα χέρια της κάθε διοίκηση στα νοσοκομεία , που της   δίνει το δικαίωμα στην επιλογή της ομηρίας των εργαζόμενων σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση είτε με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με την επιλογή εργολάβου. 

            Αυτές οι υπηρεσίες του  Νοσοκομείου καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην λειτουργία εδώ και 17 χρόνια καλύπτονται με  εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (Σ.Ο.Χ.), όπου αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που θα έπρεπε να υπάρχει με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.  

            Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ΣΟΧ στο  ΓΝΤ, παλιότερα με εργοδότη τον εργολάβο και στην συνέχεια με ατομικές  συμβάσεις και εργοδότη το Νοσοκομείο, συνεχίζουν να  δουλεύουν με 5ωρα-6ωρα, χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα , ενώ η πλειοψηφία τους   συμπληρώνει από 15- 18 χρόνια δουλειάς  στο Νοσοκομείο! Αυτό δεν είναι μόνο ομηρία είναι και μεγάλη κοροϊδία!

            Τα ¨έργα και ημέρες¨ όλων των Διοικήσεων του Γ.Ν.Τ., όπου όλα αυτά τα χρόνια και  ειδικά τα τελευταία 5 ( μετά το ν4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες συμβάσεις έργων-προμηθειών ) ψηφίζανε  ΟΜΟΦΩΝΑ τις  ανανεώσεις  συμβάσεων στην καθαριότητα – σίτιση – φύλαξη, δηλαδή και με την ψήφο των αιρετών   εκπρόσωπων  εργαζομένων και γιατρών, με την  αιτιολογία-απόφαση «…για τη συνεχή λειτουργία του νοσοκομείου και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος με βάση τις  αντοχές των Δημοσιονομικών, δηλ. την χρηματοδότηση του Γ.Ν.Τ.» Ταυτόχρονα  στο Νοσοκομείο μας υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε τομείς εργολάβοι,( Πλυντήρια, Στεγνωτήρια, Τεχνικής Υπηρεσίας) όπου οι αναθέσεις γινόταν από την Διοίκηση και πάλι ΟΜΟΦΩΝΑ. Δηλαδή δεν έχει σημασία αν τη δουλειά αναλάβει εργολάβος ή όχι , αν οι εργαζόμενοι είναι στην ομηρία ή όχι , γι’ αυτούς κριτήριο οι αντοχές της οικονομίας …του νοσοκομείου, δηλαδή η λειτουργία του ως πολυκατάστημα με κάθε είδους εργασιακή σχέση.

Αυτή η πολιτική ευθυγράμμιση των εκάστοτε μελών του ΔΣ είναι αποκαλυπτική για πρώην διοικητές που σηκώνουν την «παντιέρα της επανάστασης» ενάντια στους εργολάβους , καθώς και μέλη της διοίκησης που εμφανίζονται τώρα  ως όψιμοι επαναστάτες.   Δίνοντας μεγάλες  υποσχέσεις   στους εργαζόμενους εάν ξανάρθει το κόμμα τους στα πράγματα. Υποσχέσεις –κοροϊδία , αφού πάλι θα κρίνουν κατά πόσο αντέχει η οικονομία ,όπως άλλωστε κρίνουν και όλοι οι υπουργοί, για το αν δώσουν εργολαβία ή γίνει το νοσοκομείο εργολάβος στη θέση του εργολάβου…Κυριολεκτικά από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη…  

            Οι εργαζόμενοι  Συμβασιούχοι και όλοι οι υγειονομικοί,  από την πείρα τους  τόσα χρόνια, γνωρίζουν ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τις  προωθούν, όλες οι κυβερνήσεις,  για να χτυπήσουν τη μόνιμη εργασία και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού. Σχεδιάζουν  χρόνια τώρα!  να λειτουργήσουν τις δημόσιες μονάδες Υγείας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια (κόστος-όφελος), με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και κακοπληρωμένο. 

            Όλα αυτά τα χρόνια οι συλλογικοί αγώνες, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας έχει φανεί πως μπορεί να προσφέρει έστω και προσωρινές «νίκες» όπως οι παρατάσεις των συμβάσεων.

            Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο κοινός αγώνας και δράση,  που δεν περιορίζεται στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, δεν θα καλλιεργεί αυταπάτες για «λύση από τα πάνω». Κάθε επόμενη κυβέρνηση όπως κι αν θέλει να ονομάζεται «προοδευτική, αριστερή, δημοκρατική»  κ.α. θ’ ανοίγει  με το δρόμο να συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση ,αφού είναι δεσμευμένη με τους κανόνες της αγοράς , έχει δώσει εξετάσεις με την αντιλαϊκή θητεία της.

            Παίρνουμε δύναμη  και έμπνευση από τους αγώνες των καθαριστριών τα προηγούμενα χρόνια, των συμβασιούχων στις μαζικές  κινητοποιήσεις του περασμένου  Οκτώβρη στο υπ. Υγείας, διεκδικώντας να μη χάσει κανένας  συμβασιούχος τη δουλειά του. Για άμεσα  μετατροπή των Συμβάσεων σε  Αορίστου Χρόνου. -Πλήρη εργασιακά - Μισθολογικά - Ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρη εργασία για όλους!

            Παίρνουμε δύναμη  και έμπνευση από τις κινητοποιήσεις  και διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν στο Νοσοκομείο μας, στους 22 μήνες  Πανδημίας,  για Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

            Παίρνουμε δύναμη  από την πράξη αλληλεγγύης των συμβασιούχων από τα Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων και συνεχίζουμε να βαδίσουμε  με τους μαχόμενους Υγειονομικούς, με όλους τους υγειονομικούς με Σ.Ο.Χ.- Επικουρικούς, μαζί με τα εργατικά  σωματεία  στον Ιδιωτικό-Δημόσιο Τομέα, τα σωματεία των Συνταξιούχων, των Αυτοαπασχολούμενων, τους αγρότες της περιοχής μας,  φορείς του λαϊκού κινήματος του νομού μας,  που από  την πρώτη στιγμή  δώσαμε τον αγώνα και επιλέγουμε να «στοχεύουμε» τον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να μας ξεζουμίζουν απ’ το καθετί –ακόμα και την υγειά μας- το κράτος με τους  νόμους και τις κυβερνήσεις που δίνουν ασυλία και  πριμοδοτούν την επιχειρηματική δράση και κέρδος στην υγεία , την Ε.Έ. που έχει επίσημη πολιτική της αυτή τη ζοφερή για μας κατάσταση»

             Να σταματήσει τώρα η ομηρία και η κοροϊδία!

   Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινό μας εχθρό!

 

            Μπακάση Βάση εργαζόμενη στο Γ.Ν.ΤΡ Νοσηλεύτρια, Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.