Τελευταίες Ειδήσεις

Τονωτική ένεση στην αγορά ακινήτων: «Παγώνει» ο ΦΠΑ ως το τέλος 2024


Στην συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις οικοδομών για δύο ακόμα χρόνια μετά το 2022 και μονιμοποίηση του από το 2025 προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σε μια κίνηση τόνωσης της οικοδομής.


Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στην απόφαση να παραταθεί έως τις 15 Ιανουαρίου το περιθώριο υπογραφής των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. 


Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει μια ανάσα στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι έχουν μπλέξει στα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας και κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις από την 1 Ιανουαρίου 2022, οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.


Είναι ενδεικτικό ότι για διαμέρισμα 100 τ.μ στο Μαρούσι η αύξηση του φόρου μεταβίβασης ξεπερνά το 50%, ενώ για διαμέρισμα 160 τ.μ στο Μοσχάτο ο φόρος αυξάνεται κατά 163%. Κατά 53.58% θα αυξηθεί ο φόρος για διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Γλυφάδα και κατά 47,83% για διαμέρισμα στην Μεταμόρφωση.


Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως αποδέχεται το αίτημα ιδιοκτητών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και άλλων, προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία που θα ισχύουν οι παλιές αντικειμενικές. Οι αρμόδιοι φορείς χαιρετίζουν την πρόθεση του υπουργείου, ωστόσο επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα.


Όπως εξηγούν, οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα 17 απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας - ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.) για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται μήνες. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί να μην προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του έτους.


Από την αύξηση των αντικειμενικών δημιουργείται πρόβλημα ακόμα και στις αφορολόγητες έως και τις 800.000 ευρώ γονικές παροχές, καθώς και για αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.


Αν για τους ιδιοκτήτες και τους αγοραστές η αλλαγή των αντικειμενικών και η πίεση από τα χρονικά περιθώρια προκαλεί πονοκέφαλο, για τα κρατικά ταμεία φαίνεται πως φέρνει πρόωρη άνοιξη. Η έντονη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις έχει φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.


Αναστολή ΦΠΑ

Την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις οικοδομών μετά και το 2022 σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών, προκειμένου να τονωθεί η κτηματαγορά. Ο σχεδιασμός προβλέπει την συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια έως το τέλος του 2024 και μονιμοποίηση του μέτρου από το 2025, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.


Οι σκέψεις για την παράταση γεννήθηκαν μετά την πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ με εμπλουτισμό της λίστας των αγαθών και των υπηρεσιών με τις εξαιρέσεις από το φόρο και την υπαγωγή στους χαμηλούς συντελεστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.