Τελευταίες Ειδήσεις

SOS εκπέμπει η Ευρώπη: Κρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες και για την Ελλάδα


Σημαντικές για την πορεία της πανδημίας κρίνονται από τους επιστήμονες οι επόμενες δέκα ημέρες ενώ και σήμερα οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών ήταν σε υψηλά επίπεδα.


Οι ημερομηνίες μάλιστα κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση περιμένει να δει αν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.


Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε στις 13 με 15 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει νέα συνάντηση της Επιτροπής των Ειδικών με τους κυβερνώντες, προκειμένου να ληφθούν εκ νέου μέτρα. 


Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Τζανάκης που ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλυψε πως σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα lockdown.


Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος ανέφερε πως τα εμβόλια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά, κάνοντας ξεκάθαρο ότι στον ορίζοντα φαίνεται ένα οριζόντιο lockdown.


Δηλώσεις αναφορικά με την πανδημία και ένα ενδεχόμενο lockdown έκανε και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η μόνη λογική θα είναι να κάνουμε lockdown ανά μήνα, ώστε να εμβολιαστούν όλοι.


«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα αποφύγουμε lockdown»


Στην Αττική, εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, «αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλό, εδώ και τρεις εβδομάδες. Βρισκόμαστε λοιπόν στην κορύφωση του κύματος που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει γρήγορη πτώση. Αυτό αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα και θα ανασχεθεί μέρος της διασποράς, αλλά και με το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός στις περιοχές που πλήτονται. Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι μειωμένο το ιικό φορτίο, θα βρισκόμαστε στην πτώση του κύματος, αλλά σαφώς όχι με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είναι της τάξης των 3.000-4.000, ανάλογα και με τα τεστ που γίνονται. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, αν δηλαδή θα έχουμε επιπλέον μέτρα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ. 


«Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός πολύ σοβαρού κύματος με πολύ υψηλό φορτίο και πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», προσέθεσε σε άλλο σημείο ο ίδιος. «Οι επιδημιολογικοί αριθμοί δεν είναι τόσο δραματικοί, ο επιπολασμός στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι στο 1,2 - 1,5, στη χειρότερη περίπτωση στο 2. Αυτό όμως μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και δυστυχώς απώλειες. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, μάσκες και αποστάσεις».


Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημείωσε ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο το αισιόδοξο σενάριο, αλλά και το απαισιόδοξο. «Σε αυτή την περίπτωση που όλοι απευχόμαστε, αναγκαστικά θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι. Η λέξη "lockdown" δεν έχει συνιστώσες μόνο στα θέματα υγείας, αλλά και κοινωνικές και οικονομικές και μάλιστα βαριές. Επομένως, είναι θέμα πολιτικής να αποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο».


«Συναγερμός» στην Ευρώπη


Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. 


Lockdown στη Σλοβακία για δύο εβδομάδες


Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ακολούθησε το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας σήμερα και διέταξε την επιβολή ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, προκειμένου να καταστείλει την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με νέο κορωνοϊό έφθασε σε κρίσιμο σημείο και το ποσοστό των εμβολιασμών παραμένει χαμηλό.


Η σλοβακική κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις, στο πλαίσιο του lockdown των δύο εβδομάδων, επιτρέποντας μονάχα τις μετακινήσεις για την αγορά ειδών ανάγκης, για την εργασία, το σχολείο ή για ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.


Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και ο Χέγκερ επισήμανε πως οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.


"Η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. "Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν".


Οι περιορισμοί τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εστιατορίων και των μη αναγκαίων καταστημάτων, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων TASR, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ.


Η Σλοβακία κατέγραψε χθες περισσότερα από 10.000 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά μετά την αρχή της πανδημίας, ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν σε αυτό που το υπουργείο Υγείας αποκάλεσε «κρίσιμο σημείο», κάτι που σημαίνει πως περιορίζεται η παροχή φροντίδας σε ασθενείς μη Covid και πιθανόν θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες.


Η Σλοβακία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση παγκοσμίως του αριθμού των μολύνσεων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με το Our World in Data.


Lockdown σε Aυστρία - Περιοριστικά μέτρα σε Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία


Ήδη, η Αυστρία έχει επιβάλει lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.


Νέα μέτρα θα ανακοινώσει η Γαλλία την Πέμπτη


Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα μέτρα στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναχαιτίσει το νέο κύμα της πανδημίας.


Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εφαρμογή νέων μέτρων στη Γαλλία, καθώς ο κορωνοϊός αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη.


Μετά το lockdown που ανακοίνωσε η Αυστρία και τις σκέψεις για καθολική καραντίνα στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει νέους περιορισμούς, ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα κρούσματα.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες με τα κρούσματα να διπλασιαστούν.


Πληροφορίες αναφέρουν πως στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται αυξημένοι περιορισμοί στην χρήση του πιστοποιητικού και περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων.


Οι χώρες που κινδυνεύουν


Εννέα χώρες αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για την επιβολή νέων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.


Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους.


Πλην της Αυστρίας και της Σλοβακίας, που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν νωρίς και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.


Στη Γερμανία, το κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι καθολικά lockdown δεν θα μπορούν να επιβληθούν μετά από αυτή την ημερομηνία.


Ωστόσο, κρατίδια έχουν ήδη αυστηροποιήσει τα μέτρα για την πανδημία, με την πρόσβαση στους χώρους εργασίας και τις συγκοινωνίες να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ. Σε κάποιες περιοχές, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τους εσωτερικούς χώρους και την εστίαση.


Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Τσεχία - Ανησυχία στην Ουγγαρία


Αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταγράφεται στη γειτονική Τσεχία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, η χώρα απαγόρευσε την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και δημόσιες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Ουγγαρία. 


ΠΟΥ: Στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως


Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.


Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.


Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.


Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.


«Ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά»


«Βρισκόμαστε στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη) ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων», την ώρα που σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, σημείωσε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.


Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν lockdown».


Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν, όταν ρωτήθηκε για τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου σε άτομα άνω των 40 ετών, δήλωσε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων και των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.