Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός - Σε πίεση το ΕΣΥ - Μόσιαλος: Οι δύσκολοι μήνες είναι μπροστά μας


Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι η πίεση υπάρχει και στα νότια, τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.


«Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.


Ο καθηγητής εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων, ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα ΜΜΜ, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς να χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. 


Έδωσε έμφαση στην τρίτη δόση, και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες. 


«Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί» τόνισε. 



Κατά 50% αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα - 47.000 τα ενεργά


Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.


Σημαντική πίεση στο ΕΣΥ


Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική. Καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.


Βασιλακόπουλος: Το lockdown είναι παροδική λύση 


«Θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πόσο θα κρατήσει. Εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Αν πάμε τάχιστα να εμβολιαστούμε, και με την 3η δόση οι εμβολιασμένοι, και προσέξουμε πολύ τηρώντας τα μέτρα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.


ο lockdown είναι πάντα παροδική λύση για να αγοράσεις χρόνο, δεν κάνει κάτι άλλο. Αν δεν εμβολιαστούμε, μόλις ξανανοίξουμε θα έρθουμε στην ίδια κατάσταση. Όμως, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ιός. Ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία», εξήγησε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.