Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι για τα νέα μέτρα το Σαββατοκύριακο - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.


Μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς ξεκινούν το Σάββατο σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.   


Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο έδωσε το παρών και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη ορίστηκαν τομείς προτεραιοτήτων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο.


Έρχεται η «μαύρη λίστα» για τους παραβάτες


Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η «μαύρη λίστα», από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για πλατφόρμα στην οποία οι παραβάτες θα κατονομάζονται. Έτσι, εκτός του μεγάλου προστίμου, θα ελλοχεύει πλέον και ο κίνδυνος στιγματισμού. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, 8.000 αστυνομικοί, σε 1.900 κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Μαζί και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα γίνονται από κλιμάκια άλλων περιοχών, ώστε να αποφεύγονται τα «στραβά μάτια» λόγω εντοπιότητας.  


Kατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα είναι απλοί έλεγχοι στους οποίους θα γίνονται συστάσεις. «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πέσουν κεφάλια και θα μπουν λουκέτα, προς παραδειγματισμό», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. 


Μάλιστα υπάρχει και μια λίστα με 50 πρώτους «στόχους», δηλαδή υπότροπες επιχειρήσεις από το παρελθόν, και βεβαίως θα είναι «βαρύς ο πέλεκυς» για όσους επιχειρούν να λειτουργήσουν χώρους κλεισμένους με νάιλον ως μεικτούς χώρους, στους οποίους δηλαδή θα έχουν πρόσβαση και οι ανεμβολίαστοι. 


Τα 10 «μπλόκα» στους ανεμβολίαστους


«Μπλόκο» σε δέκα τομείς δραστηριοτήτων – οι πέντε από τους οποίους (δημόσιο, τράπεζες, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εξωτερικούς χώρους εστίασης) ισχύουν από το Σάββατο 06/11 αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. 


Ουσιαστικά, οι ανεμβολίαστοι μπαίνουν σε ένα ιδιότυπο lockdown, καθώς για να μετακινηθούν θα χρειάζονται σχεδόν παντού rapid test ή PCR. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αποφασίστηκαν οι εξής περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους:


-Εργασιακοί χώροι


-Πανεπιστήμια


-Μεταφορές (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ)


-Εστίαση


-Λιανεμπόριο


-Δημόσιες υπηρεσίες


-Τράπεζες


-Κομμωτήρια


-Θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι


-Γυμναστήρια


Πού μπαίνουν ελεύθερα οι ανεμβολίαστοι


Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.


Αναλυτικά τα μέτρα


-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.


-Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.


-Οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία αλλά και για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την προσέλευση δηλαδή στις εκκλησίες.


Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.


-Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.


-Εως σήμερα, η υποχρέωση για επίδειξη αρνητικού τεστ από ανεμβολίαστους πολίτες ίσχυε για την προσέλευση στην εργασία, για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για μεταφορές και ταξίδια μέσω αεροπλάνου, τρένου, πλοίου, ΚΤΕΛ, για θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και για τα γυμναστήρια.


-Οσον αφορά στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, οι εσωτερικοί χώροι ήταν έως σήμερα – και παραμένουν – αμιγείς, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Οι εξωτερικοί είναι μεικτοί, δηλαδή κάθονται και μη εμβολιασμένοι, με τη διαφορά ότι από το Σάββατο θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να δείχνουν και για τους εξωτερικούς χώρους rapid test.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.