Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Κατά 50% αυξήθηκαν τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Σε πίεση το ΕΣΥ


Ανησυχία προκαλεί η έξαρξη των κρουσμάτων που την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 50%. «Τη Δευτέρα προχωράμε σε επίταξη ιδιωτών γιατρών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.


«Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έκρηξη της πανδημίας και αρκετά μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και ο κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε 6.781 ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας. Σημαντική είναι και η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες. 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και είναι αναμενόμενο η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.


Σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς, πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Έφερε ως παράδειγμα ένα επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά είναι πολύ βαρύτερα, χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα.


Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.


Οικονόμου: «Τη Δευτέρα προχωράμε σε επίταξη ιδιωτών γιατρών»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. 


«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από τα 557 που είχαμε το '19. Υπάρχουν περιπτώσεις με αναμονές σε νοσοκομεία μέχρι να αποφασιστεί εάν επιτρέπεται η διαμετακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες Μ.Ε.Θ.. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται, είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας όπου υπάρχει όλη η υποδομή για διασωλήνωση, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια έως ότου αποφασιστεί, εάν η κατάσταση του ασθενούς επιτρέπει τη μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Alpha".


Υπογράμμισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Κάθε μέρα γίνεται και μία μάχη στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρειάζεται διασωλήνωση και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις, αν δεν είναι διαθέσιμη κλίνη σε Μ.Ε.Θ.. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει. Έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Από 557 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. έχουμε 1.277. Έχουμε στη διάθεσή μας και το σύνολο των Μ.Ε.Θ. και του ιδιωτικού τομέα για non Covid περιστατικά. Προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, για νοσηλεία Covid και για άλλες νοσηλείες» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, αν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, γιατί, όπως είπε, αυτή την ώρα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς ιατρούς. «Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ., γιατί αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη μάχη, σε κάθε επίπεδο θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος. Είναι μία προσπάθεια σύνθετη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρώτη προτεραιότητα είναι στο να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, τις ανθρώπινες απώλειες» πρόσθεσε.


Για το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου είπε: «εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους -ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως- εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε».


Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ευαισθητοποιώντας τον κόσμο, να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη και τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση και να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους για προστασία των ιδίων, αλλά και της κοινωνίας.


«Είναι ένα θετικό μήνυμα, έστω και την έσχατη ώρα, ότι κάποιοι συμπολίτες μας που είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις, έχουν πειστεί, είτε επειδή τα μέτρα λειτουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση, είτε επειδή επηρεάστηκαν από τις εικόνες από τις εντατικές, είτε από τον οικογενειακό τους περίγυρο, καθώς η λογική και τα δεδομένα, επισημαίνουν ότι οι 9 στους 10 που βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι και πολλοί απ' αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σ' αυτή την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού, που είναι σημαντική το τελευταίο διάστημα» είπε.


Σενάρια για ωράριο σε εστίαση και  ψυχαγωγία


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως εάν έρθουν νέα μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους, η επιτροπή επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.


Kατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τα παρακάτω μέτρα: 


-ωράριο στην εστίαση και τη ψυχαγωγία μέχρι τη 01:00 παντού, σε όλη την Ελλάδα


-περιορισμό στο ποσοστό κάλυψης σε εστίαση και σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο


Παράλληλα, προσανατολίζεται και σε μέτρα αμιγώς για ανεμβολίαστους όπως:


-απαγόρευση εισόδου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας σε περίπτωση νέας επιδείνωσης του Covid-19


-αύξηση των διενεργούμενων τεστ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.