Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ - 27 περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» - Αγωνία για την πορεία της πανδημίας ενόψει Χριστουγέννων


Αγωνία για την πορεία της πανδημίας ενόψει Χριστουγέννων, με κρούματα, θανάτους και διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 


Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, τόνισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Μάλιστα η κυρία Γκάγκα εξήγησε ότι θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί την κατάσταση και να περιορίσει τις πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους χωρίς να τηρεί τα μέτρα. «Προσέχουμε τις επαφές συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και τηρούμε τις αποστάσεις ενώ ζητάμε εγκαίρως ιατρική βοήθεια ή πάμε άμεσα στο νοσοκομείο» τόνισε επισημαίνοντας πως είναι σημαντική η ιατρική βοήθεια με τα πρώτα συμπτώματα και γι αυτό «δεν πρέπει να περιμένουμε οκτώ ημέρες για να δράσουμε».


Όπως αποκάλυψε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουνε αργά στις μονάδες υγείας, «τόσο αργά που είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».


Η ίδια, συμπλήρωσε πώς τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σήμερα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα και την Κοζάνη και ότι στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από τη προηγούμενη Δευτέρα.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρότι μίλησε για οριακή σταθεροποίηση της πανδημίας, είπε ότι αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού εξακολουθούν να καταγράφονται κατά μέσο όρο 6.700 κρούσματα κάθε μέρα.


«Επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, κάνουμε σαν να μη μας αφορά, όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει» είπε και προσέθεσε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα αγγίζουν τις 54.000.


Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις προσεχείς εβδομάδες «θα εξακολουθούμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αλλά και ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους».


Όπως επισήμανε 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο και καταγράφεται υψηλή θνητότητα σε περιοχές όπου υπάρχει γερασμένος πληθυσμός αλλά και πολλοί ανεμβολίαστοι.


Μιλώντας για τα παιδιά είπε ότι 9 στα 10 κρούσματα που διαγιγνώσκονται, προέρχονται από τα self test που κάνουν τα παιδιά αυτά για να πάνε στο σχολείο τους.


Περιγράφοντας την πίεση που δέχεται σήμερα το ΕΣΥ, είπε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 405 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη τη χώρα, παρότι αυξήθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες.


Παρότι όπως εκτίμησε, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας -το οποίο όπως είπε πιθανότατα οφείλεται στη συμμόρφωση στα μέτρα αλλά και στην αύξηση στον αριθμό των νέων εμβολιασμών-, τόνισε ότι σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα υπάρχει ακόμα χαμηλή ανταπόκριση για εμβολιασμό παρότι υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.


Είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι από αυτούς που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό οι περισσότεροι είναι ανάμεσα στις ηλικίες 25 έως 55 ετών.


Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι όπως σημείωσε, καθώς έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι χάθηκαν στη χώρα μας 64 άτομα κάτω των 60 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.


Η ίδια απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα, αλλά αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του ECDC που κάνει λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε χώρες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 80%, όπως είναι και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.