Τελευταίες Ειδήσεις

Θέμα δημοκρατίας η εξεταστική για την «λίστα Πέτσα»


Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από  την περιβόητη «Λίστα Πέτσα» ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα διερευνηθούν τα κριτήρια, μέσω των οποίων  μοιράστηκαν 42 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ, πώς για παράδειγμα, κανάλια με μικρότερη τηλεθέαση από άλλα, έλαβαν πολλαπλάσια χρηματοδότηση.

Θα εξεταστεί με ποιες αρχές διαφάνειας πραγματοποιήθηκαν οι διαφημιστικές καμπάνιες του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό με την ανάθεση στην ENTERPRISE GREECE.

Απόφαση που δεν πάρθηκε γενικά και αόριστα και δεν αφορά τις δημοσκοπήσεις, αλλά το θέμα της OpinionPoll .  Την εταιρεία δημοσκοπήσεων,  της οποίας ο ιδιοκτήτης φαίνεται να έχει πάρει –μέσω άλλης εταιρείας- απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση ύψους 270.000 ευρώ.

Και όπως αποδείχθηκε, η Κυβέρνηση αντιδρά με πανικό, επιχειρώντας να  πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, ζητώντας η αφετηρία της έρευνας να τοποθετηθεί στο 2015 με πρόσχημα μία και μόνο δημοσκόπηση του Documento πριν τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης συμπαρατάχθηκαν  με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εξεταστική,  δείχνει ξεκάθαρα ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο…», προκαλώντας εμφανή αμηχανία στην Κυβέρνηση.

Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζητάμε. Είχαμε ήδη κάνει αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία επιδεικτικά το αγνόησε, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχνάει ότι το Σύνταγμα με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ότι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευσηείναι σαφές και ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του δύο επιλογές, είτε  θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

Ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα; Αλήθεια, υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;

Καλοδεχούμενη  η κάθε διερεύνηση. Ας κάνουν όσες Εξεταστικές θέλουν. Αρκεί να διαλευκανθούν άμεσα οι «Λίστες Πέτσα».

Ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε διαφωνεί με την επέκταση της έρευνας από το 2015, πρόταση που μπορεί η ΝΔ να καταθέσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όμως, αν  τελικά η επιλέξει να προχωρήσει στη σύσταση και δεύτερης εξεταστικής επιτροπής με παρεμφερές θέμα, θα πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.

 

ΥΓ: Τελικά, Αθήνα – Αυστρία είναι ένα τσιγάρο δρόμος!

 

Πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Χρήστος Σιμορέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.