Τελευταίες Ειδήσεις

Μπάμπης Δεληλίγκας: Η ΝΔ στα Τρίκαλα κάποτε-Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι


Με αφορμή τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στη ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Τρικάλων, παραθέτω κάποια χρήσιμα στοιχεία μιας άλλης εποχής, από τα δύσκολα «πέτρινα» χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Η 1η εκλεγμένη Νομαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ στα Τρίκαλα, συστάθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1983, επί αρχηγίας Ευάγγελου Αβέρωφ. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν εκλεγμένα μέλη στις οργανώσεις, παρά μόνο διορισμένα. Ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του κόμματος Κων/νος Καραμανλής ήταν αντίθετος στη δημιουργία οργανώσεων, αλλά αργότερα όταν ανέλαβε ο Αβέρωφ και βλέποντας τις αντίστοιχες πανίσχυρες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, πήρε την απόφαση να κάνει το ίδιο και για το κόμμα της ΝΔ.

Τα τρία πρώτα πράγματα που σκέφτηκε ο Αβέρωφ όταν ανέλαβε Πρόεδρος, ήταν να ξεχρεώσει τις οφειλές του κόμματος πουλώντας μέρος της προσωπικής του περιουσίας, η καλύτερη οργάνωση του κόμματος με την προσέλκυση νέων μελών, ακόμη και με την συνδρομή μιας δραχμής όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για να αισθάνεται ο κόσμος πιο κοντά στη μεγάλη οικογένεια της παράταξης. Το τρίτο ήταν να φέρει πιο κοντά στο κόμμα τη νεολαία, με την καθοριστική συμβολή του τότε Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου. Αυτές οι ενέργειες του Αβέρωφ αναγνωρίστηκαν από όλους τους μετέπειτα Προέδρους της ΝΔ. Εξ ου και το σύνθημα που κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια ήταν το «Αβέρωφ σημαίνει δύναμη».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο πρώτος διορισμένος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής στα Τρίκαλα το 1974, ήταν ο δικηγόρος Κων/νος Κουτσαμπελούλης. Τα μέλη που αποτελούσαν τη ΝΕ της ΝΔ υπό την Προεδρία του Λεωνίδα Μπέλτσιου το 1983 και εκλέγησαν από τις τοπικές επιτροπές της πόλης και των χωριών, ήταν τα κάτωθι:

Αργυρίου Ιωάννης ΤΕ Προδρόμου

Βαλκανιώτης Παναγιώτης ΤΕ Τρικάλων

Δεληλίγκας Χαράλαμπος ΤΕ Τρικάλων

Δερπανόπουλος Σωτήριος ΤΕ Τρικάλων

Εμμανουήλ Κυρίτσης ΤΕ Πετρωτού

Ζουρνατζής Αναστάσιος ΤΕ Τρικάλων

Θεοχαρούλας Βασίλειος ΤΕ Τρικάλων

Καραλής Ιωάννης ΤΕ Μεγ. Καλυβίων

Καραλής Σταύρος ΤΕ Μεγάρχης

Κορκόβελος Γεώργιος ΤΕ Γεωργανάδων

Κοτρώνης Βασίλειος ΤΕ Τρικάλων

Κώτσης Νικόλαος ΤΕ Τρικάλων

Μάης Χριστόφορος ΤΕ Καλαμπάκας

Μόκας Παύλος ΤΕ Φαρκαδόνας

Μπίτος Ευάγγελος ΤΕ Πλατάνου

Τόλιας Ιωάννης ΤΕ Μουριάς

Τσαγκούλης Γεώργιος ΤΕ Τρικάλων

Τσατσαρώνης Νικόλαος ΤΕ Πρίνους

Χατζηγάκη Βίκυ Τμήμα γυναικών Τρικάλων

Ψύρρας Δημήτριος ΤΕ Καλαμπάκας

Για την Οικονομική Νομαρχιακή επιτροπή είχαν εκλεγεί οι:

Βαλκανιώτης Παναγιώτης

Κοτρώνης Βασίλειος

Νέος Γεώργιος

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Δεληλίγκα, ο οποίος ως στενός φίλος και συνεργάτης του Προέδρου Ευάγγελου Αβέρωφ, τον ακολουθούσε παντού σε όλες τις περιοδείες και τις ομιλίες του ανά την Ελλάδα. Ήταν ανάμεσα στα 100 εκείνα στελέχη απ΄όλη τη χώρα που ήταν κοντά στον Πρόεδρο, από το 1974 ως στέλεχος της ΟΝΝΕΔ αρχικά και κατόπιν ως μέλος της ΝΟΔΕ Τρικάλων.

                                                                     

                                                                                       Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.