Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με αίτημα: Να εξασφαλιστεί η λειτουργία και η καθημερινή εφημερία της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων


Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία της ΩΡΛ Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα:

«Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει οδηγήσει στη χρόνια υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων του ΓΝ Τρικάλων, με βαριές επιπτώσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς. Η κατάσταση αυτή και εν μέσω πανδημίας συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με συγχωνεύσεως κλινικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΩΡΛ Κλινική που παραμένει σε κατάσταση υπολειτουργίας εδώ και πάνω από 4 χρόνια.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όλο το 24ωρο περιγράφονται χαρακτηριστικά σε ανακοινώσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ), καθώς και άλλων μαζικών φορέων των Τρικάλων.

Όπως αναφέρεται σε αυτές: "…οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα, με άσχημες συνθήκες δουλειάς, αντιμέτωποι με το στρες, το άγχος, την καταπίεση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την εξουθενωτική εργασία όπου δεν μπορούν να πάρουν την άδειά τους και τα ρεπό τους…". Ενώ είναι "η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εμφανής και ίσως επικίνδυνη, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα υπηρεσίας, όπου τα οφειλόμενα ρεπό, οι οφειλόμενες άδειες και οι ακάλυπτες βάρδιες καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης".

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κυριολεκτικά αποδυναμωμένη αποσπώντας τους λίγους γιατρούς του Νοσοκομείου για να καλύψει τις εκεί ανάγκες.

Στην ΩΡΛ Κλινική οι ελλείψεις είναι διαχρονικές. Λειτουργούσε με 2 μόνο γιατρούς (διευθυντής και επιμελήτρια). Με τη συνταξιοδότηση του διευθυντή έμεινε μόνο η επιμελήτρια η οποία προσπάθησε να κρατήσει σε λειτουργία την κλινική για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Τελικά, κάτω από τη μεγάλη πίεση περιστατικών, εντατικοποίησης και τις μεγάλες ελλείψεις στην κλινική, μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στη λειτουργία της κλινικής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Έτσι η ΩΡΛ Κλινική παρέμεινε χωρίς γιατρούς για 2 περίπου χρόνια. Από την 1 Ιανουαρίου 2021 προσλήφθηκε ένας γιατρός ΩΡΛ για να καλύψει περιστατικά, τακτικά, επείγοντα, τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής με 8 εφημερίες το μήνα. Λειτουργεί το Τακτικό Ιατρείο ΩΡΛ 3 ημέρες την εβδομάδα με καταγραφή -ραντεβού- με τα περιστατικά να ξεπερνούν τα 160 την εβδομάδα. Τους τελευταίους 9 μήνες έχουν εξεταστεί 1.500 περιστατικά, εκτός αυτών που εξετάζονται στα ΤΕΠ ή τις κλινικές του Νοσοκομείου (εσωτερικοί ασθενείς). Όλα αυτά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των αναγκών που υπάρχουν.

Χειρουργεία τακτικά ΩΡΛ δεν γίνονται, ενώ σε περίπτωση ανάγκης νοσηλείας ΩΡΛ περιστατικού, αυτό κατά κανόνα διακομίζεται σε όποιο εφημερεύον Νοσοκομείο της 5η ΥΠΕ και αν εφημερεύει ΩΡΛ γιατρός.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση:

  • Για την πρόσληψη 3 (τριών) ειδικότητας ΩΡΛ γιατρών ακόμα, για τη διασφάλιση της λειτουργίας της κλινικής με προγραμματισμό χειρουργείων και εφημέρευσης για όλο το ΓΝ και την κάλυψη των αναγκών του Νομού Τρικάλων.
  • Για την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής».

 

22/10/2021  - Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.