Τελευταίες Ειδήσεις

Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Euromed 2021


Το έργο ψηφιοποίησης της συλλογής των χειρόγραφων κωδίκων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Euromed 2021, το οποίο, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, διεξήχθη διαδικτυακά. Διοργανωτές φορείς του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πολιτιστικός οργανισμός “Δίκτυο Περραιβία”, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου.

Στην εισήγηση παρουσιάστηκαν ο σχεδιασμός και τα στάδια ολοκλήρωσης του έργου, η οργάνωση και τεκμηρίωση των ψηφιακών αρχείων, το Σύστημα Διαχείρισης της συλλογής, καθώς επίσης και οι μελλοντικές προεκτάσεις του έργου, όπως η νέα συνεργασία της Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ώστε η συλλογή να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana.

Μέσα από μια σύντομη περιήγηση στη συλλογή, οι σύνεδροι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, καθηγητές και ερευνητές, ενημερώθηκαν για το ιστορικό πλαίσιο των χειρόγραφων κωδίκων, τις λειτουργίες και δυνατότητες του ηλεκτρονικού καταλόγου και τον τρόπο αναζήτησης στη συλλογή.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την διοργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για τη συμμετοχή, την άψογη οργάνωση και το θερμό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου.

                                                                                            Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.