Τελευταίες Ειδήσεις

Αμυντική σμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Σήμερα οι ανακοινώσεις


«Κλείδωσε» η συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες.


  Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που θα περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών τύπου Belharra και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας που θα φέρει τον γαλλικό στόλο σε μόνιμη βάση στα ελληνικά νερά, αναμένονται σήμερα στις 10 το πρωί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, είναι πιθανό να υπάρξουν και εξελίξεις για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. 


Στο Παρίσι βρίσκονται ι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι, ως συναρμόδιοι υπουργοί, θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.


H απόκτηση των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.


Σύμφωνα με πηγές του real.gr, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς, που διεκδικούσαν επίσης την προμήθεια φρεγατών σήμερα το πρωί για τις ελληνικές αποφάσεις.


Η συμφωνία περιέχει το δόγμα «αμυντικής συμβολής» μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το οποίο όταν η μία απειλείται, η άλλη θα σπεύδει να στείλει βοήθεια, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις συνεκπαίδευσης.


Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, πιθανότατα στον Σκαραμαγκά. Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί. 


Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.


Οικονόμου: «Κάντε λίγo υπομονή»


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το αν στις συζητήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale – των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24 – αλλά και τριών φρεγατών Belharra, καθώς και για το αν θα υπάρξει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, περιορίστηκε να πει: «να κάνετε λίγο υπομονή».


«Η Τουρκία γνωρίζει καλά τα όρια μας»


Στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη από το Παρίσι. 


Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο ώστε να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει πάντα να εξετάζουμε το πιο αρνητικό σενάριο.


«Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Τα όρια της Ελλάδας είναι και τα όρια της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών οι όποιες διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.


«Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Στις απειλές της Τουρκίας θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας, που είναι και όρια της Ευρώπης και προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά.


«Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση»


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γερμανικές εκλογές, λέγοντας: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση προκύψει από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων. Το σύμφωνο σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Πιστεύω ότι ο κος Σολτς το αναγνωρίζει αυτό και εκτιμώ ότι και η κα Μέρκελ το αναγνώρισε. Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022».


Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ.


Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.