Τελευταίες Ειδήσεις

Έκρηξη ανατιμήσεων


Η εξωφρενική αύξηση των τιμών σε πάνω από 500 προϊόντα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Μια εξέλιξη που απειλεί το εισόδημα εκατομμυρίων συμπολιτών μας και την βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του Ινστιτούτου Καταναλωτή και του ΕΒΕΑ, εδώ και μήνες είχαν επισημάνει ότι έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων και υπήρχε ανάγκη για άμεσα μέτρα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αδιαφόρησε.

Ενώ, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από τον περασμένο  Ιούλιο έχει καταθέσει κοινοβουλευτική πρόταση που είχε ως στόχο να καταδείξει το πρόβλημα (σ.σ την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, στη ενέργεια και στις πρώτες ύλες) και να προτείνει λύσεις ανίχνευσης του φαινομένου.  

 

Δυστυχώς, δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμία ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αντίθετα η Κυβέρνηση λέει πως η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη»  και η ίδια δε φέρει καμία ευθύνη.  Συμπεριφέρεται σαν παρατηρητής της κατάστασης και ακόμα χειρότερα,  κυνικά να λέει ότι οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς για να σωθούν.

Προφανώς, υπάρχουν εξωγενείς παράγοντές, προφανώς και υπάρχουν αναταράξεις στις τιμές των πρώτων υλών. Δε μπορούν από μόνες τους να δικαιολογήσουν τέτοια έκρηξη ανατιμήσεων και κάθε κράτος, κάθε κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να προλαβαίνει τέτοιες άσχημες καταστάσεις. Εκεί είναι η ουσία της πολιτικής. Αλλιώς, περιμένουμε μοιρολατρικά να συμβεί το μοιραίο…

Αυτή τη στιγμή, αυτό πληρώνουμε: Μια κυβέρνηση που δεν παρενέβη έγκαιρα, και ακόμα και σήμερα  λέει ότι δε μπορεί να παρέμβει, ενώ οι επιπτώσεις πια είναι ορατές στην τσέπη των καταναλωτών.

Σε εποχές κρίσης και πανδημίας αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για όσους επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν. Η απουσία ρυθμιστικών πλαισίων  και αποτελεσματικών συστηματικών ελέγχων ευνοεί τέτοιες καταστάσεις.

Είναι απαραίτητο οι ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού) να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, πατάσσοντας φαινόμενα χειραγώγησης και αισχροκέρδειας.

Η ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της, ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας και φυσικά να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της ΝΔ.

Έχει ευθύνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση που επικρατεί, ασχέτως εάν προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία. Δεν απαντά όμως για ποιο λόγο η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτε γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ δεν παρεμβαίνουν για τα καρτέλ και τη χειραγώγηση τιμών. Ούτε γιατί άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις.

Αυτή τη στιγμή το  πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση ότι η εμμονή της, στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη και στο δόγμα της αυτορρύθμισης  στην αγορά βλάπτει σοβαρά την κοινωνία.

Έστω και τώρα, να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά και  να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις.

Να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη, να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, διότι αυτό ακριβώς αποδεικνύει η πολιτική της τα δύο χρόνια διακυβέρνησης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά επιβεβαιώνει ότι με τις πολιτικές του,  ο Πρωθυπουργός κάνει το βίο αβίωτο για χιλιάδες ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά και εργαζόμενους.

Παραμένει θεατής και θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην ελεύθερη αγορά, έχοντας αντίθετα αποτελέσματα, αφού τα νοικοκυριά πνίγονται στις ανατιμήσεις.

Ανατιμήσεις και ακρίβεια, πτωχευτικός Νόμος, κατάργηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες, νόμος Κεραμέως που άφησε 18.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ, νέο ασφαλιστικό που θα δημιουργήσει μία τεράστια μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά της χώρας είναι τα έργα και οι ημέρες των δύο χρόνων Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.