Τελευταίες Ειδήσεις

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ



Γιατί γίνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και τι σηματοδοτεί

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξή της, καθώς της επιτρέπει να προχωρήσει  σε επενδύσεις ΑΠΕ εντός Ελλάδας και εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια, να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα, να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της από εισαγωγές, να παράγει με χαμηλότερο κόστος και να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπογραμμίζεται ότι δύο χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης και διοίκησης η ΔΕΗ από ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019 πέρασε σε κερδοφορία 32,5 εκατ. το 2020. Η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από 300 εκατ. ευρώ σήμερα έχει φτάσει πάνω από 2 δισ. Η περιουσία του ελληνικού λαού, δηλαδή, αυξήθηκε μέσα σε δύο μόλις χρόνια κατά 1,5 με 2 2 δισ.

2.Τι απαντάτε στα όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ:

Το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔΕΗ, είναι το αν θέλουμε την ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα.

Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ΑΠΕ, τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησης μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος η πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ και δράσεις όπως η υπογειοποίηση των δικτύων της, στην οποία θα μπορεί πλέον να επενδύσει η επιχείρηση.

Προσποιείται ότι ξέχασε πως όσο κυβερνούσε ο ίδιος, η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκ. ευρώ ημερησίως. Σήμερα, η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Αν γινόταν πώληση -όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει- τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ. Αντίθετα, τώρα τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή.

Επιπλέον διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του Δημοσίου, με ποσοστό 34%. Και βέβαια δεν πρόκειται για «ξεπούλημα», γιατί,  αν κάποιος ήθελε να «ξεπουλήσει», δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.