Έκτακτο διάβημα από την Αθήνα

Η Αθήνα προχώρησε αρχικά σε προφορικό και περί τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής και σε γραπτό διάβημα προς την Αγκυρα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γείτονα χώρα ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού και θα δήλωνε παρών στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια σχετίζεται ξεκάθαρα με τον αγώνα του κ. Βαρυθυμίαδη για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Αποτελεί μέγιστη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλει η ευρωπαϊκή κοινότητα να πάρει θέση κατά της πρόκλησης των Τούρκων.

Σημειώνεται πως τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου.