Τελευταίες Ειδήσεις

Κινητοποίηση Υγειονομικών στο ΓΝ Τρικάλων


Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ

Ναι στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού,

όχι στο κλίμα εκφοβισμού και απειλών

Κινητοποίηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων  

Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στο μαζικό - καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τάσσονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις Λένε όχι στο κλίμα εκφοβισμού και απειλών της κυβέρνησης και απαιτούν να μην τεθεί κανένας συνάδελφός τους σε αναστολή.

Στην κινητοποίηση  που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΓΝΤ συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής όπως του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων  , του Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ) , του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.κα

Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απεύθυνε η Εύα Πατρίκαλου , γιατρός-νεφρολόγος, εκ μέρους της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων ,αντιπρόσωπος στην ΟΕΝΓΕ και η Βάσω Μπακάση , νοσηλεύτρια, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα & αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ.  

 Η Εύα Πατρίκαλου απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους , μεταξύ άλλων ,τόνισε:

« Η κυβέρνηση έφερε την υποχρεωτικότητα λέγοντας χοντροκομμένα, ανερυθρίαστα ψέματα ,ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων. H αλήθεια είναι ότι καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά ,να ξεπεραστούν δισταγμοί .Απεναντίας κυβερνητικές παλινωδίες, ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων, αντιεπιστημονική παραφιλολογία εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης, επιστημονικοφανή «επιχειρήματα» κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται ως «έγκριτοι επιστήμονες» για να δικαιολογούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, η μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης όπως είναι το εμβόλιο σε προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς. Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο του ανορθολογισμού, των θεωριών συνομωσίας, βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης για να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες .  Η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων .

Θέλει μεγάλο θράσος να λέει ο Υπουργός Υγείας ότι όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί δε σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την αξία της ανθρώπινης ζωής , τη στιγμή που η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ, για να μην πειράξουν ούτε τρίχα από τους ομίλους στην ιδιωτική υγεία .

Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό, ως τον Φεβρουάριο του 2021 θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων. Αρρώστησαν πάνω στη δουλειά κι έχασαν τη ζωή τους από Covid19. Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια.

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σκόπιμα παραπληροφορεί και στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της. Σκόπιμη και υποβολιμιαία παραπληροφόρηση, με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μοιρασμένους ρόλους. Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ, όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας από την πρώτη στιγμή ριχτήκαμε στη μάχη της επιστημονικής ενημέρωσης υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Ως ΟΕΝΓΕ είχαμε διοργανώσει τον Ιανουάριο επιστημονική ημερίδα με θέμα την νόσο COVID19 και την αξία του εμβολιασμού. Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας έχουμε καθοριστική συμβολή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις δυσκολίες και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που επιδίωξε να μας εξαναγκάζει σε εξοντωτική και απλήρωτη υπερεργασία. Ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πληρωμή όσων δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές πέραν του τακτικού ωραρίου.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε απαιτήσει τον καθολικό εμβολιασμό των ίδιων των υγειονομικών. Είχαμε καταγγείλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είχαμε αντιδράσει στις αθλιότητες να τρέχουν να εμβολιαστούν πρώτοι πρώτοι, πριν τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες ,εκτός σειράς, διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο!»

Στη συνέχεια η Βάσω Μπακάση , παίρνοντας το λόγο, μεταξύ άλλων ,τόνισε:

«ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκαλεί η κυβερνητική πολιτική που  μετατρέπει τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την ενίσχυση των εκβιασμών για αναστολές εργασίας και απολύσεις. Το εμβόλιο, δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα εκχυδαϊζεται από την κυβέρνηση  σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας. Γίνεται  εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. 

ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ : Εμβολιασμός «Όπλο» στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας και όχι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για μείωση μισθολογικού κόστους – διεύρυνση ελαστικών εργασιακών σχέσεων – απολύσεις και αποθέωση της ατομικής ευθύνης!!!

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών όλου του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων μονάδων είναι κυνική ομολογία της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και απόδειξη ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, θέλει να διχάσει το λαό για να κρύψει την εγκληματική της πολιτική

 Την στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, ΕΝΑΣ μεγάλος αριθμός ασθενών  του νομού μας, είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα λόγω  της συνεχιζόμενης μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Αν και καταγράφεται συνεχή αύξηση των εισαγωγών ασθενών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ο υπουργός υγείας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη άμεσης στελέχωση των μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, και την αξιοποίηση τους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ούτε βέβαια για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δεν είπε ούτε κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται», την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Χαρακτηριστικό είναι τα παραδείγματα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων  όπου

  •  Παραμένουν κενές πάνω από 130 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει προχωρήσει ούτε η προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ, δεν έχει εγκριθεί ούτε μία πρόσληψη.
  • Παραμένει να μην λειτουργεί η  Πνευμονολογική κλινικής, όπου 3 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις Α και Β Παθολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία της ΜΕΘ COVID που λειτουργεί με 5 ΜΟΝΟ κλίνες.
  • Μεγάλες ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ Ουρολογική – Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, τραυματιοφορείς), οι συγχωνεύσεις κλινικών όπως Ουρολογικής-Οφθαλμολογικής, που θα χειροτερέψουν, αν απολυθούν οι πάνω από 130 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2021 Παραμένουν να είναι κλειστές οι κλινικές όπως ΩΡΛ-Ψυχιατρική-Γαστρεντερολογική που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.
  • Στα Κέντρο Υγείας  η λειτουργία των υπηρεσιών έχει απαξιωθεί λόγο των χρόνιων πολιτικών υποχρηματοδότησης στην λογική του κόστους- οφέλους. Τεράστια είναι τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
  • Ταυτόχρονα το ίδιο προσωπικό των Κέντρων Υγείας καλύπτει με μετακινήσεις αρκετές από τις εφημερίες του ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Τα Κ.Υ. στην ύπαιθρο των Τρικάλων δεν διαθέτουν αυτόνομα μικροβιολογικά εργαστήρια καθώς αυτά έχουν μετατραπεί σε αιμοληπτήρια τα οποία στέλνουν τα δείγματα στο Κ.Υ Πόλης Τρικάλων (πρώην ΠΕΔΥ), με τα αποτελέσματα να επιστρέφουν στο κάθε Κ.Υ. σε μία εβδομάδα. Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα είναι με τα ακτινολογικά εργαστήρια των  Κ.Υ. που οι ασθενείς για μια απλή ακτινογραφία αναγκάζονται να πηγαίνουν στο ΓΝ Τρικάλων ή και Λάρισας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν, εμβολιαστήκαμε πρώτοι οι υγειονομικοί, δείχνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων που τα μέλη τους στα νοσοκομεία μετρώνται στα δάχτυλα του 1 χεριού. Τα ποσοστά εμβολιασμού πλέον αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και >90% στους νοσηλευτές.

            Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού – καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού. Λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την επιβολή του «ποινολογίου», την αναστολής καθηκόντων – στέρησης μισθού – απόλυσης στους συναδέλφους μας.

Στεκόμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη – δίνουμε απάντηση στους ανορθολογισμούς, αλλά & στον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ’ όπου κι αν προέρχεται.»

       :

Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ

Ναι στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού,

όχι στο κλίμα εκφοβισμού και απειλών

Κινητοποίηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων  

Οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στο μαζικό - καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τάσσονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις Λένε όχι στο κλίμα εκφοβισμού και απειλών της κυβέρνησης και απαιτούν να μην τεθεί κανένας συνάδελφός τους σε αναστολή.

Στην κινητοποίηση  που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΓΝΤ συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής όπως του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων  , του Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ) , του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.κα

Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απεύθυνε η Εύα Πατρίκαλου , γιατρός-νεφρολόγος, εκ μέρους της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων ,αντιπρόσωπος στην ΟΕΝΓΕ και η Βάσω Μπακάση , νοσηλεύτρια, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα & αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ.  

 Η Εύα Πατρίκαλου απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους , μεταξύ άλλων ,τόνισε:

« Η κυβέρνηση έφερε την υποχρεωτικότητα λέγοντας χοντροκομμένα, ανερυθρίαστα ψέματα ,ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων. H αλήθεια είναι ότι καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά ,να ξεπεραστούν δισταγμοί .Απεναντίας κυβερνητικές παλινωδίες, ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων, αντιεπιστημονική παραφιλολογία εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης, επιστημονικοφανή «επιχειρήματα» κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται ως «έγκριτοι επιστήμονες» για να δικαιολογούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, η μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης όπως είναι το εμβόλιο σε προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς. Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Αυτά ρίχνουν νερό στο μύλο του ανορθολογισμού, των θεωριών συνομωσίας, βολικό αντίπαλο της κυβέρνησης για να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες .  Η κυβέρνηση έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων .

Θέλει μεγάλο θράσος να λέει ο Υπουργός Υγείας ότι όσοι υγειονομικοί δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί δε σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και την αξία της ανθρώπινης ζωής , τη στιγμή που η κυβέρνηση άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς να ξεψυχούν εκτός ΜΕΘ, για να μην πειράξουν ούτε τρίχα από τους ομίλους στην ιδιωτική υγεία .

Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό, ως τον Φεβρουάριο του 2021 θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων. Αρρώστησαν πάνω στη δουλειά κι έχασαν τη ζωή τους από Covid19. Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια.

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σκόπιμα παραπληροφορεί και στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της. Σκόπιμη και υποβολιμιαία παραπληροφόρηση, με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μοιρασμένους ρόλους. Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ, όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας από την πρώτη στιγμή ριχτήκαμε στη μάχη της επιστημονικής ενημέρωσης υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Ως ΟΕΝΓΕ είχαμε διοργανώσει τον Ιανουάριο επιστημονική ημερίδα με θέμα την νόσο COVID19 και την αξία του εμβολιασμού. Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας έχουμε καθοριστική συμβολή στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στα εμβολιαστικά κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ αλλά και στα εξωτερικά εμβολιαστικά κέντρα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις δυσκολίες και την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που επιδίωξε να μας εξαναγκάζει σε εξοντωτική και απλήρωτη υπερεργασία. Ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την πληρωμή όσων δουλεύουν στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές πέραν του τακτικού ωραρίου.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε απαιτήσει τον καθολικό εμβολιασμό των ίδιων των υγειονομικών. Είχαμε καταγγείλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είχαμε αντιδράσει στις αθλιότητες να τρέχουν να εμβολιαστούν πρώτοι πρώτοι, πριν τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες ,εκτός σειράς, διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο!»

Στη συνέχεια η Βάσω Μπακάση , παίρνοντας το λόγο, μεταξύ άλλων ,τόνισε:

«ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκαλεί η κυβερνητική πολιτική που  μετατρέπει τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο για την ενίσχυση των εκβιασμών για αναστολές εργασίας και απολύσεις. Το εμβόλιο, δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα εκχυδαϊζεται από την κυβέρνηση  σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και  απώλειας της εργασίας. Γίνεται  εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. 

ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ : Εμβολιασμός «Όπλο» στα χέρια της επιστήμης για την ανάσχεση της πανδημίας και όχι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για μείωση μισθολογικού κόστους – διεύρυνση ελαστικών εργασιακών σχέσεων – απολύσεις και αποθέωση της ατομικής ευθύνης!!!

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών όλου του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων μονάδων είναι κυνική ομολογία της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και απόδειξη ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, θέλει να διχάσει το λαό για να κρύψει την εγκληματική της πολιτική

 Την στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, ΕΝΑΣ μεγάλος αριθμός ασθενών  του νομού μας, είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα λόγω  της συνεχιζόμενης μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Αν και καταγράφεται συνεχή αύξηση των εισαγωγών ασθενών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ο υπουργός υγείας δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη άμεσης στελέχωση των μονάδων υγείας, που έκλεισαν με τα Μνημόνια, και την αξιοποίηση τους για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ούτε βέβαια για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Δεν είπε ούτε κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται», την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Χαρακτηριστικό είναι τα παραδείγματα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων  όπου

  •  Παραμένουν κενές πάνω από 130 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει προχωρήσει ούτε η προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ, δεν έχει εγκριθεί ούτε μία πρόσληψη.
  • Παραμένει να μην λειτουργεί η  Πνευμονολογική κλινικής, όπου 3 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη) και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις Α και Β Παθολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία της ΜΕΘ COVID που λειτουργεί με 5 ΜΟΝΟ κλίνες.
  • Μεγάλες ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (π.χ Ουρολογική – Χειρουργική, Μαιευτική – Γυναικολογική, Αιμοδοσία, Ακτινοδιαγνωστικό, τραυματιοφορείς), οι συγχωνεύσεις κλινικών όπως Ουρολογικής-Οφθαλμολογικής, που θα χειροτερέψουν, αν απολυθούν οι πάνω από 130 συμβασιούχοι εργαζόμενοι που λήγουν οι συμβάσεις τους μέσα στο 2021 Παραμένουν να είναι κλειστές οι κλινικές όπως ΩΡΛ-Ψυχιατρική-Γαστρεντερολογική που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.
  • Στα Κέντρο Υγείας  η λειτουργία των υπηρεσιών έχει απαξιωθεί λόγο των χρόνιων πολιτικών υποχρηματοδότησης στην λογική του κόστους- οφέλους. Τεράστια είναι τα κενά σε οργανικές θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
  • Ταυτόχρονα το ίδιο προσωπικό των Κέντρων Υγείας καλύπτει με μετακινήσεις αρκετές από τις εφημερίες του ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα. Τα Κ.Υ. στην ύπαιθρο των Τρικάλων δεν διαθέτουν αυτόνομα μικροβιολογικά εργαστήρια καθώς αυτά έχουν μετατραπεί σε αιμοληπτήρια τα οποία στέλνουν τα δείγματα στο Κ.Υ Πόλης Τρικάλων (πρώην ΠΕΔΥ), με τα αποτελέσματα να επιστρέφουν στο κάθε Κ.Υ. σε μία εβδομάδα. Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα είναι με τα ακτινολογικά εργαστήρια των  Κ.Υ. που οι ασθενείς για μια απλή ακτινογραφία αναγκάζονται να πηγαίνουν στο ΓΝ Τρικάλων ή και Λάρισας.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν, εμβολιαστήκαμε πρώτοι οι υγειονομικοί, δείχνοντας πρώτοι το παράδειγμα και χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση από τις επιτροπές λοιμώξεων που τα μέλη τους στα νοσοκομεία μετρώνται στα δάχτυλα του 1 χεριού. Τα ποσοστά εμβολιασμού πλέον αγγίζουν το 95% στους γιατρούς και >90% στους νοσηλευτές.

            Οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε από την πρώτη στιγμή ταχθεί απερίφραστα υπέρ του μαζικού – καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών και όλου του πληθυσμού. Λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την επιβολή του «ποινολογίου», την αναστολής καθηκόντων – στέρησης μισθού – απόλυσης στους συναδέλφους μας.

Στεκόμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη – δίνουμε απάντηση στους ανορθολογισμούς, αλλά & στον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας οποιαδήποτε απόπειρα πίεσης και εξαναγκασμού απ’ όπου κι αν προέρχεται.»

   



    

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.