Τελευταίες Ειδήσεις

Σύγκλιση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών προτείνει ο Σάκης Παπαδόπουλος για την πανδημία


Την ανάγκη για την σύγκλιση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας, κατέθεσε με δημόσια πρόταση του ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.


Τα δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά. Η εφιαλτική μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού ( δ-, ε-, λ- και όσων έπονται ) είναι ολοφάνερη, όπως και η πίεση στα συστήματα υγείας όλης της υφηλίου.


Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε όλους τους κλάδους εργαζόμενων στους χώρους συνωστισμού και υπερμετάδοσης γίνεται αντικείμενο λήψης κυβερνητικών μέτρων, αλλά και έντονων αντιπαραθέσεων για την ισορροπία ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και τη προάσπιση της δημόσιας υγείας ( χαρακτηριστικές είναι οι κορυφαίες διχογνωμίες στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας ).


Η εκρηκτικότητα του προβλήματος αφορά παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συνεννοήσεις υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και οπωσδήποτε εθνικές. Προφανώς οι Κυβερνήσεις αποφασίζουν, αλλά έχει τεράστια σημασία η ύπαρξη εθνικού σχεδίου για τη λήψη συγκεκριμένων κατανοητών μέτρων χωρίς αντιφάσεις, ερασιτεχνισμούς, παλινωδίες, ανεμελιές, νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και διχασμούς.


Δεν είναι σωστό να αγνοείται η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιοηθικής για κλιμακούμενες πρωτοβουλίες, εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης, διεξοδική πληροφόρηση ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, εξάντληση των δυνατοτήτων συναινετικών μέτρων.


Δεν είναι δημοκρατικό να επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες με απλή διοικητική πράξη του Υπουργού Υγείας.


Δεν είναι σωστή η παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και η σκληρή τιμωρία των ανεμβολίαστων με στέρηση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών και με απειλές απόλυσης.


Είναι αναγκαία η συνεννόηση για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά και με αυστηρά μέτρα προστασίας οι ανεμβολίαστοι γιατροί, νοσηλευτές… όσο διαρκεί η απομάκρυνσή τους από τις ΜΕΘ, τα ΤΕΠ, τους χώρους νοσηλείας.


Είναι αναγκαία η συνεννόηση για το ενδεχόμενο, στη διάρκεια της πανδημίας, να είναι πρώτιστο προσόν ο εμβολιασμός σε όλες τις νέες προσλήψεις δημόσιων λειτουργών της υγείας, εκπαιδευτικών… εργαζόμενων σε δημόσιες υπηρεσίες υπερμετάδοσης, ως αποδεικτικό κατανόησης του δημοσίου συμφέροντος, υπευθυνότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης.


Είναι εντελώς απαραίτητη η συνεννόηση για την ολοκληρωμένη δωρεάν ιχνηλάτηση, για τα ξενοδοχεία καραντίνας, για τη κατάργηση της διασκέδασης σε περίοδο πολέμου με τη πανδημία, για τις ασφαλείς μετακινήσεις, για τις Δομές Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, για τους οικογενειακούς γιατρούς και τις ομάδες υγείας, για τους γιατρούς εργασίας, για τα κενά στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες ΠΦΥ, για τις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, για ένταξη στα ΒΑΕ, για κίνητρα στελέχωσης και αυξήσεις αποδοχών των μαχητών του ΕΣΥ, για τα συνολικά μέτρα ποιοτικής ενίσχυσης – χρηματοδότησης – θωράκισης του ΕΣΥ στην κρίσιμη φάση της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.


Για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα είναι απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου, η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.