Τελευταίες Ειδήσεις

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα παρθένα δάση των Τρικάλων


Το Δίκτυο Φορέων Πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου :

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και καθώς έχουν αδειοδοτηθεί αιολικά πάρκα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει εκφράσει δικαιολογημένη ανησυχία για τη σχέση ανεμογενvητριών και πυρκαγιάς. στα βασικά του επιχειρήματα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα παρθένα δάση του ορεινού όγκου Τρικάλων.

turbines on fire.PNG

Ανεμογεννήτριες και πυρκαγιές

Συμμετέχοντας στον διάλογο που έχει ανοίξει στην κοινωνία για τη σχέση ανεμογεννητριών και πυρκαγιάς, θέλουμε να θέσουμε στη διάθεση της κοινής γνώμης δεδομένα και περιπτώσεις από την ελληνική και διεθνή εμπειρία σε σχέση με το πολύ κρίσιμο αυτό θέμα, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης η εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού στη χώρα αποτελεί προτεραιότητα του σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση.

Operation100news: Large brush fire in west Lawrence

Δάσος και ανεμογεννήτριες. Μια φλογερή σχέση.

Αν κάνει κάποιος μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο όγκο απαντήσεων για περιπτώσεις στις οποίες μεγάλες πυρκαγιές με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και μεγάλες απώλειες περιουσιών ξεκίνησαν από κάποια ανεμογεννήτρια εγκατεστημένη στην ύπαιθρο.

Πράγματι, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος σε περιοχές που υπάρχουν αιολικά πάρκα, διότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι «πάρκα» όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν οι κατασκευαστές τους προκειμένου να τα εξαγνίσουν στο συλλογικό υποσυνείδητο και να τα παρουσιάσουν ως κάτι όμορφο και φυσικό, τα αιολικά πάρκα είναι στην πραγματικότητα βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με θηριώδη μηχανήματα, τις ανεμογεννήτριες και άρα συνδέονται με κινδύνους πυρκαγιάς όπως κάθε βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας.

Ανάφλεξη ανεμογεννητριών. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον οποίο δεν μιλάει κανείς.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φωτιές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της λειτουργίας αιολικών εργοστασίων. Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας και η συνδεσμολογία των ανεμογεννητριών καθιστά αυτές τις φαραωνικές κατασκευές πολύ πιθανές εστίες ανάφλεξης.

Οι ανεμογεννήτριες πιάνουν φωτιά επειδή εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά όπως πετρελαιοειδή λιπαντικά μηχανής και πλαστικά βρίσκονται σε κοντά σε μηχανήματα και ηλεκτροφόρα καλώδια. Εάν υπερθερμανθούν ή είναι ελαττωματικά μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά.

Όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι τα πτερύγια γυρνάνε πολύ γρήγορα δημιουργείται έντονη τριβή και υπερθέρμανση στη νασέλα της ανεμογεννήτριας και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανάφλεξη. Μόλις προκληθεί ανάφλεξη, οι πιθανότητες καταπολέμησης της πυρκαγιάς είναι ελάχιστες λόγω του ύψους των ανεμογεννητριών και των απομακρυσμένων τοποθεσιών στις οποίες βρίσκονται συνήθως.

Δυστυχώς, παγκοσμίως δεν έχουμε ακριβή εικόνα του μεγέθους του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος από ανεμογεννήτριες διότι πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται όπως ακριβώς συνέβησαν, ή και αποκρύπτονται.

Αυτό επισημαίνει η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ιmperial College London, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Ινστιτούτο Ερευνών της Σουηδίας. Σύμφωνα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί οι κύριες πηγές ανάφλεξης ανεμογεννητριών είναι: Κεραυνοί Ηλεκτρική δυσλειτουργία Μηχανική βλάβη Εργασίες συντήρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.