Τελευταίες Ειδήσεις

Οι σοβαρές παρατυπίες στην Επαναληπτική Γ.Σ. των Μετεώρων

 


Οι σοβαρές παρατυπίες στην Επαναληπτική Γ.Σ. των Μετεώρων που έφεραν την αναβολή για μετά τον δεκαπενταύγουστο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ

Οι παρατυπίες στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των Μετεώρων, οδήγησαν στην αναβολή της και αυτή πλέον θα οριστεί για το επόμενο δεκαήμερο που σημαίνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για μετά τον δεκαπενταύγουστο για την εκλογή νέα διοίκησης.

Η διοίκηση του κ. Κ. Βαβίτσα, δυστυχώς καθυστέρησε, αδικαιολογήτως  κατ’ εμέ και δε μερίμνησε με τη δέουσα προσοχή, να γίνει η Γενική Συνέλευση στην ώρα της, όπως συνέβαινε κάθε τέλος Ιουνίου ή το πολύ αρχές Ιουλίου όπως ακριβώς προβλέπει το κατάστικτο της ομάδας. Μοιραία λοιπόν το σωματείο έφτασε σε Γενική συνέλευση άρων – άρων, μήνα Αύγουστο, που οι περισσότεροι  φίλοι φίλαθλοι απουσιάζουν σε θάλασσες και βουνά και η περιοχή μας  αδειάζει.

Μάλιστα και το κύμα καύσωνα, επηρέασε μια δυναμική μάζωξη στην Γ.Σ. αλλά κυρίως τα «αλμυρά» 35 ευρώ που «σκαρφίστηκε» κυριολεκτικά τις προηγούμενες ημέρες η απερχόμενη διοίκηση, να πληρώσουν τα παλιά και  νέα μέλη της ομάδας κατά την είσοδο τους στο χώρο της Γενικής Συνελεύσεως, επηρέασε σαφέστατα την προσέλευση.

 Μάλιστα το «αστείο» της υπόθεσης και μια σοβαρή παρατυπία είναι ότι έγιναν εγγραφές μελών με 35αρια ενώ:

 α. Δεν προβλέπονταν στην επίσημη  πρόσκληση  – ανακοίνωση της Γενικής συνελεύσεως η εγγραφή Μελών,   αφού σύμφωνα με το (Κεφαλαιο ΣΤ΄ Άρθρο 26) αναφέρεται ότι  θέμα που δεν αναγράφεται στην πρόσκληση είναι  ευθύς εξαρχής άκυρο!

Άρα εγγραφή μελών  δεν μπορούσε να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και που συνέβη, είναι προφανώς άκυρο και πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους καλαμπακιώτες πλήρωσαν 35 ευρώ ή να κρατηθούν τα ονόματα τους και τα 35 ευρώ, αν φυσικά συμφωνούν, να περάσουν στην επόμενη διοίκηση και να καλύψουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τη μηνιαία συνδρομή τους, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό, Άρθρο 6 ανέρχεται σε 500 δρχ δηλαδή στο 1,50 ευρώ και 2000 δρχ για την εγγραφή, δηλαδή στα 6 περίπου ευρώ! Αυτά προβλέπουν αυτή τη στιγμή τα επίσημα έγγραφα του σωματείου.

 Ότι δεν αναγράφεται στο Καταστατικό είναι άκυρο. Ότι πρέπει μελλοντικά να αλλάξει σε αυτό, να γίνει, άμεσα διότι τα γραπτά μένουν και σίγουρα όχι οι κουβέντες στον αέρα! 

Αυτό σημαίνει πως η νέα διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του καταστατικού και μάλιστα αυτό να γίνει σε μια έκτακτη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ακριβώς για αυτό το θέμα, αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Θυμίζουμε την  Πρόσκληση της Διοίκησης η οποία έγραφε συγκεκριμένα:

ΑΣ ΜΕΤΕΩΡΑ

«Ο ΑΣ Μετέωρα ανακοινώνει ότι η ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουλίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας.

 Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι:

  1. Διοικητικός/Οικονομικός απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ.
  2. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την Τρίτη 3 Αυγούστου στις 7.00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας.

 Παρακαλούνται όλα τα μέλη της ομάδας όπως δώσουν το παρόν».

Η εγγραφή μελών γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο σύμφωνα με το καταστατικό και θα το δείτε  σύντομα με τη δημοσίευση του καταστατικού της ομάδας από το Meteora24.gr ώστε να γίνει επιτέλους γνωστό σε όλους τους καλαμπακιώτες φίλους – φιλάθλους, δημοσιογράφους κτλ.

β. Η Γ.Σ συνέρχεται πάντα αρχές Ιουλίου και μερικές φορές είχε συνέλθει στα τέλη Ιουνίου. Φέτος φτάσαμε Αύγουστο και έχουμε ακόμη…

γ. από την πρώτη ημερομηνία ανακοίνωση της Γενικής Συνελεύσεως στη δεύτερη δεν πέρασαν τουλάχιστο δέκα ημέρες (27/7/2021 και δεύτερη 3/8/2021) Άρθρο 24ο αναφέρεται: «Εάν δεν γίνει απαρτία συγκαλείται εκ νέου από την παρέλευση τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την χρονολογία της ματαιωθείσας συνελεύσεως αυτήν δε βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκαιρα οποιοσδήποτε και αν είναι ο αριθμός των παρόντων μελών».

Επίσης

  • Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως εξελέγη δια βοής και σύμφωνης γνώμης όλων και αυτό εκτιμώ ότι δεν είναι ζήτημα και εξυπηρέτησε την διαδικασία (αν και στο καταστατικό προβλέπεται εκλογή) ΄Αρθρο 28.
  • Όμως δεν έγινε εκλογή Γραμματέα για τα πρακτικά ούτε και της Εξελικτικής Επιτροπής,  αποτελούμενη από τρεις ελεγκτές και δυο αναπληρωματικούς για τον έλεγχο των βιβλίων και των λογαριασμών της ομάδας, σύμφωνα με το Αρθρο 29 του καταστατικού!
  • Τα Βιβλία της ομάδας τηρήθηκαν κανονικά σύμφωνα με το Αρθρο 33;
  • Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εστάλησαν τα σχετικά έγγραφα για την εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο. Κι αν ναι, γιατί αφού το ψάξαμε δεν τον βρίσκουμε πουθενά στο site της ΓΓΑ;

Όλα με λίγα λόγια στο πόδι!

Δηλώθηκε από την απερχόμενη Διοίκηση η συμμετοχή σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και κύπελλο, με καταληκτική ημερομηνία την 31- Ιουλίου 2021;

 «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΟΥ –  Καλούνται οι εκπρόσωποι των σωματείων να προσέλθουν από τα Γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ν. Τρικάλων προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στα Πρωταθλήματα καθώς και στο Κυπέλλου Ερασιτεχνικών από 19.07.2021 μέχρι την 31.07.2021 για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021 – 2022. Για πληροφορίες να επικοινωνήσουν με την γραμματεία της ΕΠΣΤ» .

Πάμε και στο νέο Νόμο για να δείτε ότι τίποτα δεν εφαρμόστηκε για αυτό και  η αναβολή της Γ.Σ την οποία αντιλήφθηκε λίγο αργά το σώμα.

 Αφού όλα ήταν εντάξει, νομότυπα γιατί αναβλήθηκε η Γ.Σ;

Αναφέρει  ο νόμος 4726/2020 σε τροποποιήσεις άρθρο του ν. 2725/1999

Άρθρο 2

Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου Αρχαιρεσίες Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 2725/1999

Το άρθρο 5 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 5

Γενική Συνέλευση αθλητικού σωματείου Αρχαιρεσίες

  1. Το καταστατικό του αθλητικού σωματείου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στις αρχαιρεσίες, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία σύγκλησης και συμμετοχής των μελών στις συνελεύσεις, τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, τα όργανα του σωματείου, τη συγκρότηση των οργάνων, τη λειτουργία και την οργάνωση του σωματείου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
  2. Στη Γενική Συνέλευση του αθλητικού σωματείου έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να συμμετέχουν όλα τα μέλη του. Δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται έχουν τα μέλη του σωματείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2. Τα λοιπά μέλη έχουν μόνο το δικαίωμα να λαμβάνουν τον λόγο και να συμμετέχουν στη συζήτηση. Κάθε μέλος συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως με μία μόνο ψήφο. Απαγορεύεται η διά πληρεξουσίου συμμετοχή και ψηφοφορία. Το καταστατικό του σωματείου μπορεί να θεσπίζει αυστηρότερες προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση, ιδίως να προβλέπει ότι στερούνται τέτοιου δικαιώματος τα μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το σωματείο.
  3. Δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη  σύγκληση της γενικής συνέλευσης, το  διοικητικό συμβούλιο του σωματείου καταρτίζει και δημοσιεύει κατάλογο των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου.

Σχολιασμός: Τέτοια ενέργεια δεν έγινε διότι στις 17 Ιουλίου έπρεπε η διοίκηση να πράξει τα προβλεπόμενα με τις σχετικές αναρτήσεις. Που όμως μέλη το σωματείο για τέτοιους είδους αναρτήσεις και που αποφάσεις για την Γ.Σ.. Μάλιστα ειπώθηκε ραδιοφωνικά πως μόνο πέντε μέλη είναι τακτοποιημένα οικονομικά. Ούτε καν τα μέλη της Διοικήσεως δεν ήταν τακτοποιημένα για την προηγούμενη χρονιά του 2020;

Και συνεχίζουμε…

Η  δημοσίευση του ανωτέρω καταλόγου πραγματοποιείται με την τοιχοκόλλησή του στον πίνακα ανακοινώσεων ή, σε περίπτωση μη υπάρξεως τέτοιου πίνακα, σε άλλο εμφανές και ελεύθερα προσβάσιμο για τα μέλη σημείο των γραφείων ή των εγκαταστάσεων του σωματείου. Για την ανωτέρω τοιχοκόλληση συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το σωματείο διατηρεί ιστότοπο, η δημοσίευση του καταλόγου γίνεται και με την ηλεκτρονική ανάρτησή του στον οικείο ιστότοπο. Κάθε μέλος του σωματείου έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις κατά του καταλόγου, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από τη δημοσίευσή του. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει οριστικά επί των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, το αργότερο έως και δύο (2) πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης και, σε περίπτωση που οι υποβληθείσες αντιρρήσεις γίνουν δεκτές ως βάσιμες, τροποποιεί αναλόγως τον κατάλογο. Ο τροποποιημένος κατάλογος των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση δημοσιεύεται με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, το αργότερο έως και την προηγούμενη ημέρα της διεξαγωγής της.

Σχολιασμός: Έγιναν όλα αυτά που ή έστω τα ουσιώδη; Σαφώς και όχι. Ολιγωρία αν μη τι άλλο και μη γνώση των σχετικών διατάξεων εκ μέρους του γραμματέα της ομάδος που οφείλει να τα παρακολουθεί. Αλλά Γραμματέας στα χαρτιά ήταν ένα καλό παιδί και συμπαθής, που δεν είχε όμως την εμπειρία να πράξει τα αυτονόητα για την ομάδα και μάλλον δεν ήταν ποτέ μέλος της ομάδας.

  1. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου, διεξάγονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος, ως δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και ο αναπληρωτής του ορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το σωματείο, κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου. Τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη της εφορευτικής επιτροπής και ισάριθμα αναπληρωματικά εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.

Σχολιασμός:  Που ήταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Κλήθηκε; Γιατί δεν ήρθε;  Ποιά η Εφορευτική Επιτροπή;

 Τα παρακάτω αναφέρονται για τη σωστή  και τεκμηριωμένη διεξαγωγή της μελλοντικής Γενικής Συνέλευσης μετά τον 15Αυγουστο, όπου θα προκύψει το νέο διοικητικό σχήμα. Διαβάστε με προσοχή.

  1. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικού σωματείου διεξάγονται με ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων και συμβούλων. Τα ψηφοδέλτια διαιρούνται σε δύο επιμέρους τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, το οποίο τίθεται στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου, αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων. Στο δεύτερο τμήμα, αναγράφονται, επίσης με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψήφιων συμβούλων. Ο εκλογέας ψηφίζει τον υποψήφιο πρόεδρο και τους υποψήφιους σύμβουλους της προτίμησής του με σταυρό που σημειώνει παραπλεύρως του ονοματεπωνύμου τους. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφιους σύμβουλους μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό των σταυρών προτίμησης προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός σε κάθε περίπτωση στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα. Η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι  υποψήφιοι. Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την πρώτη ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καταλαμβάνοντας τη θέση του υποψήφιου συμβούλου που εκλέγεται έχοντας λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψήφιων προέδρων, ο πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψήφιων συμβούλων, εφόσον πρόκειται για ισοψηφήσαντες που έχουν λάβει τους λιγότερους σταυρούς προτίμησης, η τελική κατάταξη γίνεται με κλήρωση ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής. Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζόμενης και αυτής του προέδρου. Αν κατά τον υπολογισμό που γίνεται με βάση το προαναφερθέν κλάσμα προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα.
  2. Ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων συμβούλων κατά την πρώτη συνεδρίασή του που συγκαλείται με σκοπό τη  συγκρότησή του σε σώμα. Αν  η  θέση του προέδρου κενωθεί λόγω θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου της παρούσας, αφού προηγουμένως η κενή θέση καλυφθεί από τον πρώτο μη εκλεγέντα, κατά σειρά σταυρών προτίμησης, σύμβουλο. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το διοικητικό συμβούλιο αθλητικού σωματείου δεν εξαντλήσει τη θητεία για την οποία εκλέχθηκε, το νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται για χρονικό διάστημα ίσο με το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου. Για την ανάδειξη των μελών και τη συγκρότηση των άλλων καταστατικών οργάνων του αθλητικού σωματείου εφαρμόζονται οι διατάξεις του καταστατικού του.»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:  Δεν τηρηθήκαν τα μέτρα για τον covid 19 και στην επόμενη πρέπει να τηρηθούν από όλους, με θερμομέτρηση στην είσοδο και τα σχετικά έγγραφα.

Πόσα και ποσά ακόμη  να παραθέσω για να δείτε φίλες και φίλοι ότι οι παρατυπίες ήταν πολλές και γι αυτό και οι ενστάσεις εκ μέρους μου που τέθηκαν και μάλιστα δεχόμενος πυρά και λάσπη από ορισμένους που σε κάθε Γενική, τείνουν να εμφανίζονται ως προστάτες  διοικήσεων ενώ αγνοούν βασικά σημεία μια νόμιμης διαδικασίας μιας Γ.Σ. «Το έχουμε και δουλείες» και γενικά το «άρπα κόλλα» κάνει κακό στο σωματείο! Το σωματείο χρειάζεται δυο με τρεις ώρες Γενική Συνέλευση και κάποιοι δεν τις διαθέτουν! Μάλλον  βαριούνται! Αφού δεν τις διαθέτουν δεν είναι απαραίτητη και η παρουσία τους σε αυτή. στο μέλλον. Επίσης, όσοι κυκλοφορούν μόνιμα και ρουφιανεύουν το σωματείο, είναι βέβαιη η οριστική διαγραφή τους από μέλη της ομάδος ( ναι προβλέπεται κι αυτό από το καταστατικό), διότι μόνο κακό της κάνουν.

Μάλιστα είχαν το θράσος να μιλούν για πρόστιμα στη συνέλευση, αυτοί για τους οποίους η ομάδα έχει αναγκαστεί να πληρώσει ουκ ολίγες φορές χιλιάδες ευρώ για τα «αντριλίκια» τους σε πόρτες, διαιτητές, επόπτες και λοιπούς.

Χρόνια υποστηρίζαμε, το υποστηρίζουμε και θα το υποστηρίζουμε, ότι το καταστατικό πρέπει να ακολουθείται με ευλάβεια, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Μοιραία η κατάσταση  έχει φτάσει στο σημείο που έχει φτάσει.

Το πρώτο μέλημα των διοικήσεων πρέπει να είναι η γνώση του καταστατικού και των σχετικών νόμων που διέπουν την διοίκηση μιας ομάδος.  Απαιτεί λίγο διάβασμα  και ενημέρωση. Για το καλό της ομάδας και όλων των μελών.

Η ημιμάθεια δεν βοηθά. Η σωστή ενημέρωση έχει να δώσει.

Τα δέοντα σε φίλους με αθλητικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Χρ. Σιαμουρέλης

 Δημοσιογράφος

 τ. Αντιπρόεδρος Α.Σ. Μετέωρα

τ. Γενικός Γραμματέας Α.Σ. Μετέωρα

τ. Υπ. Ακαδημιών Α.Σ. Μετέωρα 

 

ΥΓ. Όταν δημόσια γράφεις πρέπει να τα γράφεις όλα, με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με το υλικό που έχεις και όχι σύμφωνα με  τις διαφημίσεις που παίρνεις!

Είναι σίγουρο ότι διαπιστώσατε τι γράφτηκε σε τούτο εδώ το site και τι γράφτηκε σε άλλα.

Τι να κάνουμε, δε είμαστε όλοι το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.