Τελευταίες Ειδήσεις

Σεισμός Αϊτή: Στους 1.419 οι νεκροί – Τουλάχιστον 37.000 σπίτια καταστράφηκαν


Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός του σεισμού 7,2 βαθμών Ρίχτερ ο οποίος έπληξε, το πρωί του Σαββάτου, τη νοτιοδυτική Αϊτή έγινε ακόμη βαρύτερος την Δευτέρα. Οι νεκροί έφθασαν τους 1.419 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.900, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας της Καραϊβικής.


Την ίδια ”ώρα, ο ισχυρός σεισμός – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 0 έχει καταστρέψει τουλάχιστον 37.000 σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι του Μαρσέλ Φρανσουά στην Καγιέ δεν απέμειναν παρά μόνο συντρίμμια. Μόνο χάρη στο κινητό του τηλέφωνο, αφηγήθηκε ο τριαντάρης αυτός, «είμαι ζωντανός ακόμα, διότι μπόρεσα να πω στον κόσμο έξω πού βρισκόμουν».

Ο νεότερος αδελφός του, ο Τζομπ, με τη βοήθεια γειτόνων, χρειάστηκε τρεις ώρες για να τον βγάλει από τα συντρίμμια. Οι άνθρωποι που έσωσαν τον Μαρσέλ Φρανσουά δεν είχαν κανένα μέσο στη διάθεσή τους – μόνο τα χέρια τους.

«Ήμουν στο λεωφορείο, πήγαινα στη δουλειά όταν έγινε ο σεισμός. Κατάφερα να μιλήσω με τον Μαρσέλ στο τηλέφωνο και μου είπε ‘έλα να με σώσεις, έχω καταπλακωθεί από το μπετόν’», εξήγησε ο Τζομπ Φρανσουά.Τραυματισμένος στο κεφάλι, ο Μαρσέλ Φρανσουά διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η κορούλα του, 10 μηνών, που βρισκόταν επίσης παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

Δείτε βίντεο:

«Νόμιζα πως το παιδί μου ήταν νεκρό. Έκλαιγα όταν έφτασα στο νοσοκομείο, είχα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα», παραδέχεται ο τριαντάρης, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του. Όμως χάρη στον θείο της και τους περίοικους, η μικρή Ρουθ Μάρλι Αλίγια Φρανσουά ανασύρθηκε ζωντανή, τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό.

Υπομένοντας τους μετασεισμούς του κύριου σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία στην Αϊτή πάσχιζαν την Κυριακή, συχνά με πολύ περιορισμένα μέσα, να βρουν και να ανασύρουν επιζήσαντες κάτω από τα ερείπια. Βαριά μηχανήματα, φορτηγά και μπουλντόζες μετακινούσαν κομμάτια μπετόν κτιρίων που κατέπεσαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.