Τελευταίες Ειδήσεις

Η παιδεία είναι ζήτημα όλου του λαού!


Κινητοποίηση ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο-τερατούργημα  της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εργατικά σωματεία των Τρικάλων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Ασκληπιού ως μια πρώτη αγωνιστική εναντίωση των ταξικών σωματείων στο νομοσχέδιο , με σκοπό το άνοιγμα της πλατύτερης συζήτησης και ενημέρωσης  μέσα στους εργαζόμενους  και το λαό για τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην εκπαίδευση, αλλά και ως έναυσμα για κλιμάκωση της πάλης. Εκπρόσωποι των σωματείων,  κρατώντας πικέτες που αναδείκνυαν το χαρακτήρα το ν/σ δήλωσαν πως «αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες , μετατρέπει τη μόρφωση σε εμπόρευμα και απαξιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία».

      Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Τρικάλων η Δήμητρα Τσιοτινού , μέλος της διοίκησης , ενώ στη συνέχεια μίλησε η Ντίνα Σταμπασίδη αναπληρώτρια εκπαιδευτικός μουσικής αγωγής και μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.   

   Στις ομιλίες τους μεταξύ άλλων τόνισαν: 


«Η παιδεία των παιδιών μας είναι και δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση

όλου του λαού . Γι’ αυτό παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας , πρωτοστατούμε

στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών μας. 


   Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο για το “νέο

αναβαθμισμένο σχολείο” και ήδη βρίσκεται σε «διαβούλευση» .Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνησηεπιχειρεί να το ψηφίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά , τους μαθητές σε «θερινάφροντιστήρια» , διακοπές , ακόμη και δουλειά για να βγουν τα έξοδα… Με τους εργαζόμενους γονείς να προσπαθούν μήπως και καταφέρουν λίγες μέρες ξεκούρασης, με τους αναπληρωτές

εκπαιδευτικούς στο επίδομα ανεργίας κ.ο.κ. Κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη. Το νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου» αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή που χτυπά βάναυσα τη μορφωτική αποστολή του σχολείου.


      Βάση του νομοσχεδίου αποτελούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτικών ενώσεων για έναν μελλοντικό εργαζόμενο μισοαμόρφωτο , χωρίς βαθιά γνώση , με ρηχές δεξιότητες που έχουν ημερομηνία λήξης , δηλαδή φθηνό, ευέλικτο , αναλώσιμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες για κερδοφορία, για ένα σχολείο πιο φθηνό για το κράτος και πιο «φιλικό» για τις επιχειρήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ίδια περίοδο που παρουσιάζουν το νομοσχέδιο για την Παιδεία, προχωρούν σε κατάργηση του 8ώρου,

διάλυση του ασφαλιστικού, χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία , εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις τις ΕΕ, του ΟΟΣΑ των μεγαλοεργοδοτών. Για εκπαίδευση και εργασία στις υπηρεσίες του κέρδους των λίγων.

Η κυβέρνηση μέσα από εύηχες λέξεις και φράσεις, όπως «αυτονομία», «μεγαλύτερη

ελευθερία στη λήψη αποφάσεων» προσπαθεί να κρύψει τους πραγματικούς της στόχους :

- να μεγαλώσει τους φραγμούς στη μόρφωση, ιδιαίτερα για τα παιδιά των πιο φτωχών

λαϊκών οικογενειών,

- να εντείνει τις ταξικές και μορφωτικές ανισότητες (για παράδειγμα, με το διαφορετικό βιβλίο

άλλα θα μαθαίνει ο «καλός», άλλα ο «μέτριος» και άλλα ο «κακός» μαθητής),

- να οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων,

- να εισαγάγει την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων για την ανεύρεση πόρων και

την χρηματοδότησή τους με δωρεές, χορηγίες και παροχές από τρίτους,δημιουργώντας

«πλούσια» και «φτωχά» σχολεία , αναγκάζοντας και εμάς τους γονείς να ψάχνουμε για

ελεημοσύνη στους χορηγούς , στου μεγαλοεπιχειρηματίες και να βάζουμε ακόμα πιο βαθιάτο χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων.» 

      Τέλος, οι διοργανωτές έκλεισαν την κινητοποίηση με το μήνυμα : « να φτάσει η φωνή μας σε κάθε εργαζόμενο , σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά , ώστε μέσα από τα Σωματεία μας μαζί με τις ενώσεις εκπαιδευτικών , τους συλλόγους γονέων , τους μαθητές να ορθώσουμε τοίχος στην πολιτική που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά μας, να διεκδικήσουμε δημόσια , δωρεάν , ολόπλευρη μόρφωση για όλους»


Εργατικά Σωματεία Τρικάλων


● Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών ● Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων

● Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ● Σωματείο Λογιστών και Βοηθών Λογιστών

● Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.