Τελευταίες Ειδήσεις

Euro 2020: Έτσι προκρίθηκαν Ελβετία και Ισπανία στους «8»


Την πρόκριση του αιώνα πέτυχε η Ελβετία στο Euro 2020! Η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς έχανε μέχρι το 80′ με 3-1 από την πρωταθλήτρια Κόσμου, Γαλλία, ισοφάρισε με γκολ στο 81′ και στο 90′ και πέταξε έξω τους «τρικολόρ» επικρατώντας με 5-4 στα πέναλτι. Μοιραίος για τους Γάλλους  ήταν ο Εμπαπέ που έχασε το τελευταίο πέναλτι.

Για 45 λεπτά όλη η Γαλλία αναρωτιόταν πως του… ήρθε του Ντεσάμπ να αλλάξει το σχήμα. Και να κάνει μια καλοκουρδισμένη μηχανή να μπερδευτεί με την τριάδα στην άμυνα. Τα ΜΜΕ στη Γαλλία είχαν αποκαλύψει το υστικό. «Του το ζήτησαν ο Γιορίς και ο Πογκμπά. Κι εκείνος τους άκουσε». Και στα social media επικρατούσε… χαμός. Όσο η Ελβετία ήταν μπροστά στο σκορ με το γκολ του Σεφέροβιτς στο 15′, οι Γάλλοι φίλαθλοι είχαν ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου. Είχαν βρει ήδη τον υπαίτιο του ενδεχόμενου αποκλεισμού.


Ο Ντεσάμπ δεν είναι χθεσινός. Και η δική του Γαλλία δεν έχει φτάσει τυχαία σε σημείο να θεωρείται η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη. Είδε πως δεν του έβγαινε, είδε την ομάδα του να αδυνατεί να απειλήσει και να ρισκάρει το 0-2 που θα του έσφιγγε πλέον τη θηλιά του αποκλεισμού πιο δυνατά από ποτέ γύρω από τον λαιμό του.


Γύρισε το σύστημα στο γνωστό 4-4-2, που περισσότερο μοιάζει με 4-2-4, το οποίο μπορεί να… διαλύσει τον αντίπαλο. Κομάν στο ένα άκρο, Γκριεζμάν στο άλλο, Εμπαπέ – Μπενζεμά στην επίθεση. Διαολεμένο! Και αυτή η αλλαγή έφερε και την αλλαγή στο σκορ μέσα σε ένα τρίλεπτο.


Για να συμβεί αυτό; Χρειάστηκε να γίνει ήρωας ένας από τους παίκτες που τον είχαν πείσει να αλλάξει το σχήμα. Ο Ούγκο Γιορίς, με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Ελβετίας, έπιασε το πέναλτι του Ροντρίγκες στο 55′. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο και οι συγκινήσεις που σου προσφέρει δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, η ιστορία του αγώνα όχι μόνο δεν είχε γραφτεί ακόμα, αλλά είχε… τόμους μπροστά της.


Η Ελβετία στο 55′ έχασε το πέναλτι για να κάνει το 2-0. Ο Μπενζεμά με υπέροχο πάρσιμο της μπάλας και πλασέ στην κίνηση ισοφάρισε στο 57′. Και ο ίδιος παίκτες έφερε τη Γαλλία μπροστά στο σκορ με 2-1 στο 59′. Οι Γάλλοι πια είχαν διώξει από πάνω τους τον εφιάλτη ενός μάλλον ατιμωτικού αποκλεισμού, απελευθερώθηκαν, άπλωσαν το παιχνίδι τους, έβγαλαν το ταλέντο των παικτών τους σε όλο το μεγαλείο τους, ένιωσαν ξανά οι ισχυροί και άρχισαν να παίζουν το ποδόσφαιρο που μας έχουν συνηθίσει, κυριαρχώντας κατά κράτος.


Η… τηλεκατευθυνόμενη πλασεδάρα του Πογκμπά από τα 25 μέτρα, που έστειλε την μπάλα συστημένη στο παραθυράκι της εστίας, σημειώνοντας το 3-1 στο 75′ έμοιαζε με το... κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης.


Αλλά η Ελβετία μεταμορφώθηκε σε… Κροατία και έκανε ακριβώς το ίδιο με εκείνο που έκαναν οι φιναλίστ Κόσμου δύο ώρες νωρίτερα. Μετατρέποντας το 3-1 σε 3-3. Ο Σεφέροβιτς στο 81′ με κεφαλιά πετύχαινε το δεύτερο προσωπικό του γκολ για το 3-2 και ο Γκαβράνοβιτς, που είχε έρθει από τον πάγκο, ισοφάρισε σε 3-3 στο 90′, στέλνοντας το ματς στην παράταση.


Μια παράταση που είχε μια μεγάλη ευκαιρία από τον Εμπαπέ, μια Ελβετία που πια άρχισε να σκέφτεται περισσότερο από ποτέ τη διαδικασία των πέναλτι και τη… ζαριά πρόκρισης σε αυτή.


Στο έξτρα 30λεπτο, η Γαλλία έδειχνε να έχει λιγότερες δυνάμεις κόντρα σε μια ψυχωμένη και σκληρή Ελβετία. Οι Τρικολόρ, για τους οποίους είχε βγει στο 88’ ο Γκριζμάν, έχασαν τον Μπενζεμά με τραυματισμό, ενώ χτύπημα είχε και ο Κομάν, που παρέμεινε στο ματς. Στην παράταση φάσεις είχαν μόνο οι παίκτες του Ντεσάν.


Το βολέ του Παβάρ στο 95’ έβγαλε με το ένα χέρι ο Ζόμερ, ο Μπαπέ έκανε κακό τελείωμα με το αριστερό στο 110’ μετά την σούπερ πάσα του Πογκμπά και στο 119’ ο Ελβετός keeper πέταξε και μπλόκαρε την κεφαλιά του Ζιρού. Κι έτσι, το 3-3 παρέμεινε και οδηγηθήκαμε στη ρώσικη ρουλέτα…


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ


Γκαβράνοβιτς. Γκολ. 1-0 η Ελβετία


Πογκμπά. Γκολ. 1-1. η Γαλλία


Σερ. Γκολ. 2-1 η Ελβετία


Ζιρού. Γκολ. 2-2 η Γαλλία


Ακάντζι. Γκολ. 3-2 η Ελβετία


Τουράμ. Γκολ. 3-3. η Γαλλία


Βάργκας. Γκολ. 4-3 η Ελβετία


Κιμπέμπε. Γκολ. 4-4 η Γαλλία


Μεχμέντι. Γκολ. 5-4 η Ελβετία


Εμπαπέ. Απέκρουσε ο Ζόμερ. Προκρίθηκε η Ελβετία!!!


 Γαλλία: Γιορίς, Λενγκλέ (46' Κομάν, 11' Τιράμ), Βαράν, Κιμπεμπέ, Ραμπιό, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88' Σισοκό), Εμπαπέ, Μπενζεμά (94' Ζιρού)


Ελβετία: Ζόμερ, Ακάνζι Ροντρίγκεζ (87' Μεχμέντι), Ελβέντι, Ζούμπερ 79' Φάσναχτ), Βίντμερ (73' Μπαμπού), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79' Βάργκας), Σεφέροβιτς (96' Σερ).



Mετά από ένα απίθανο ματς, η Ισπανία επικράτησε της Κροατίας με σκορ 5-3 και προκρίθηκε στους "8" του Euro όπου θα αντιμετωπίσει την Ελβετία. Οι Ισπανοί είχαν «κεφάλι» δύο τερμάτων (3-1), ωστόσο προέκυψε επικό φινάλε, με την Κροατία να ισοφαρίζει με γκολ στο 85' και στο 90'+2', στέλνοντας την αναμέτρηση στην παράταση!


Εκεί, η Ισπανία και με τον Όλμο να βγάζει δύο ασίστ για τους Μοράτα και Ογιαρθάμπαλ, «χτύπησε» δύο φορές μέσα σε τέσσερα λεπτά (100' & 103') και έφτασε στη νίκη-πρόκριση! O αγώνας: Ο Ουνάι Σιμόν στο 20' «έφαγε» το αυτογκόλ της ζωής του, βάζοντας μπροστά στο σκορ τους Κροάτες με έναν αναπάντεχο γι' αυτούς τρόπο.


Ακόμα και έτσι όμως η καλύτερη καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, Ισπανία, όχι μόνο βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει το σοκ του απίστευτου τρόπου που έμεινε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε και μέχρι το 58' να γυρίσει «τούμπα» το ματς και να πάρει προβάδισμα πρόκρισης. «Δράστες» των γκολ για την ομάδα του Λουίς Ενρίκε ήταν οι Σαράμπια (38') και ο Αθπιλικουέτα (58'). Η αναγκαστική αλλαγή του Ντε Χεά, παραλίγο να αποβεί μοιραία για τους «φούριας ρόχας» με τον πορτιέρε της Αθλέτικ Μπιλμπάο να δέχεται ένα αδιανόητο για το επίπεδό του αυτογκόλ, όταν από το γύρισμα του Πέδρι δεν κατάφερε να κοντρολάρει την μπάλα με αποτέλεσμα αυτή να μπει στα δίχτυα της εστίας του.


Οι Κροάτες, με το γκολ τους αυτό αναθάρρησαν, έφτασαν σε δύο ακόμα στιγμές κοντά στο 2-0, απέτυχαν όμως να βρουν στόχο στα σουτ που επιχείρησαν ο Βλάσιτς και ο Ρέμπιτς. Η Ισπανία με το που συνήλθε από το σοκ του τέρματος που δέχτηκε, βρήκε τα πατήματά της, έβαλε την μπάλα κάτω και με κύριο πρωταγωνιστή της τον Πέδρι «έχτισε» το παιχνίδι της μεταφέροντας την μπάλα γύρω από τα καρέ του Λιβάκοβιτς. Το 1-1 του Σαράμπια ήταν μάλλον δίκαιο βάσει εξέλιξης του αγώνα, με τον Αθπιλικουέτα στο 58' να αλλάζει... ρόλο να ντύνεται φορ και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αξιοποιώντας την ασίστ του Τόρες. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους Κροάτες, η Ισπανία βρήκε και τρίτο γκολ με τον Φεράν Τόρες στο 77' να κάνει το 3-1. Ακόμα και έτσι, όμως οι Ισπανοί δεν «καθάρισαν» το ματς με τους Κροάτες να μειώνουν αρχικά σε 2-3 στο 84' με γκολ του Όλσιντς, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Με τον Πάσαλιτς στο 93' να φέρνει το παιχνίδια στα ίσια, ισοφαρίζοντας σε 3-3 σε ένα απίστευτο παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση. Εκεί μίλησε η εμπειρία και η... καρδιά του Ουνάι Σιμόν που με την απόκρουσή του στο 95' κράτησε όρθια την ομάδα του για να έρθει στη συνέχεια ο Άλβαρο Μοράτα να σκοράρει για το 4-3 με τον Μικέλ Ογιαρθάνμπαλ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους της παράτασης να βάζει και 5ο γκολ για την ομάδα του (είχαν και δοκάρι με τον Όλμο στο 119'), «κλειδώνοντας» οριστικά αυτή τη φορά την πρόκριση για τους «8» του Euro 2020.


Οι συνθέσεις:


Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74' Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα-Τσαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79' Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79' Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46' Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67' Όρσιτς)


Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71' Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77' Άλμπα), Μπουσκέτς, Πέδρι, Κόκε (77' Φαμπιάν Ρουίθ), Σαράμπια (71' Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88' Ογιαρθάμπαλ)



ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Wibledon: Αποκλείστηκε ο Τσιτσιπάς από τον πρώτο γύρο


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.