Τελευταίες Ειδήσεις

Βρέθηκαν οι πίνακες Πικάσο και Μοντριάν που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη


Βρέθηκαν οι πίνακες  του Πικάσο και Μοντριάν που είχε κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί ένας 50χρονος Ελληνας, ο οποίος ομολόγησε την κλοπή, χωρίς να αναφέρει εμπλοκή άλλου ατόμου, καθώς οι πληροφορίες την εποχή που έγινε η κλοπή υπήρχαν πληροφορίες για συνεργό, σε ρόλο τσιλιαδόρου. Ο 50χρονος συνελήφθη στα Νοτιοανατολικά προάστια.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους πίνακες τους είχε κρύψει  σε ερημική και δύσβατη τοποθεσία στην Κερατέα


Οι πίνακες


Πρόκειται για το «Γυναικείο Κεφάλι», το έργο που δημιούργησε το 1939 ο Πικάσο και χάρισε στην Ελλάδα. Είχε γίνει δωρεά από τον ίδιο τον Πικάσο το 1949 για την αντίσταση κατά των Γερμανών. Το έργο είχε κλαπεί το 2012 και μέχρι σήμερα η τύχη του ήταν άγνωστη.


Ο δεύτερος πίνακας είναι του Mondrian, χρονολογείται από το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο. Αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππα και δόθηκε δωρεά το 1963 στην Εθνική Πινακοθήκη.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».


Η κλοπή


Κατά τη διάρκεια της κλοπής το 2012 ο δράστης που φάνηκε στις κάμερες να φοράει σκούφο, αρχικά φρόντισε να παραπλανήσει τον φύλακα του κτιρίου με ψεύτικους συναγερμούς. Στη συνέχεια έσπασε τζάμι της Πινακοθήκης και όρμησε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι τρεις πίνακες.


Ύστερα κάθισε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου και προσπάθησε με ένα μαχαίρι να αφαιρέσει τα κάδρα. Από την ανάλυση των δεδομένων της επίθεσης τα στελέχη των αρχών ασφαλείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον φυσικό αυτουργό της αρπαγής των πινάκων είχε δοθεί σαφής εντολή να στοχεύσει στον πίνακα του Πικάσο κυρίως και όχι σε άλλους μεγάλης αξίας που ήταν στον ίδιο χώρο.


Επιπλέον προέκυψε ότι στην κλοπή συμμετείχε κι άλλο άτομο που είχε ρόλο τσιλιαδόρου. Και οι δύο φυσικοί αυτουργοί φέρεται να έχουν βαρύ ποινικό μητρώο με συμμετοχή σε κλοπές και διαρρήξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν «στοχεύσει» και άλλες φορές έργα τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.