Τελευταίες Ειδήσεις

Πρόεδρος Κομισιόν: Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες


Το καθεστώς της Λευκορωσίας διέπραξε αεροπειρατεία και έπαιξε "ρώσικη ρουλέτα" με τις ζωές αθώων πολιτών, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες.


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΟΣαρλ Μισέλ μετέφερε στον Τύπο την ομόφωνη απόφαση των 27 για νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο και το αίτημα για απελευθέρωση των Πρατάσεβιτς και Σαπέγκα.


Παρομοίως η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να απαντήσουν με ισχύ ενάντια στο καθεστώς, με κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ, καλώντας τις αεροπορικές της ΕΕ να μην πετάνε πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας, ενώ νέες πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις θα παρουσιαστούν σύντομα. Ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας δεν είναι πια ασφαλής επεσήμανε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε με κακόβουλο τρόπο τις διαδικασίες της πολιτικής αεροπορίας για να πετύχει το σκοπό του, ενώ η χρήση του στρατιωτικού αεροσκάφους δεν ήταν δικαιολογημένη.


"Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της γνώμης. Οι Πρατάσεβιτς και Σαπέγκα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Οι αρχές της Λευκορωσίας είναι πλήρως υπεύθυνες για την υγεία τους", τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.



Σύνοδος «27»: Τέλος οι πτήσεις πάνω από Λευκορωσία και της Belarusian Airlines στην ΕΕ


Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υιοθέτησαν ομόφωνα συμπεράσματα με τα οποία δίνουν εντολή για επιπλέον κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά το ενορχηστρωμένο συμβάν της εκτροπής της πτήσης της Ryanair  Αθήνα - Βίλνιους στο Μίνσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος από το καθεστώς Λουκασένκο.


Συγκεκριμένα στο κείμενο που υιοθετήθηκε:


"Το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μίνσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαίου, θέττοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπορίας και την σύλληψη από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα".


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά:


- την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα και την εγγύηση της ελευθερίας μετακίνησής τους,


- καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως το απαράδεκτο και πρωτοφανές συμβάν,


- καλεί το Συμβούλιο των κρατών μελών να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρήσεις σε καταλόγους το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων


- καλεί το Συμβούλιο να επιβάλει πρόσθετες στοχευμένες κυρώσεις και τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να παρουσιάσουν προτάσεις χωρίς καθυστέρηση προς αυτόν τον σκοπό,


- καλεί τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκορωσίας


- καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση των πτήσεων από τον  εναέριο χώρο της ΕΕ από την εταιρεία Belarusian Airlines και για την πρόληψη της πρόσβασης της σε αερολιμένες της ΕΕ σε αυτές τις αερογραμμές,


- στέκεται με αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την απέλαση Λετονών διπλωματών.


"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά το θέμα", καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων


Σύμφωνα  με κοινοτικό αξιωματούχο, οι ηγέτες ενέκριναν τις ισχυρές ενέργειες σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κείμενο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα.


Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή αντίδραση λόγω του σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών από τις αρχές της Λευκορωσίας


Σημείωσε το σαφές μήνυμα για στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις ή τομεακή εστίαση των κυρώσεων βάσει του άρθρου 215.


Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει ήδη περιληφθεί  στον προηγούμενο κατάλογο κυρώσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.