Τελευταίες Ειδήσεις

«Τέλη Κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων»

 


Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           «Τέλη Κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων»

Κύριε Υπουργέ,

Από δημοσιεύματα του τύπου, ενημερωθήκαμε ότι, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων διαμαρτύρονται, διότι τα έσοδά τους είναι μηδενικά, αφού, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές και τα λεωφορεία τους ακινητοποιημένα. Επί έναν χρόνο είναι υποχρεωμένοι οι ανωτέρω να βλέπουν τις περιουσίες τους να σαπίζουν και να απαξιώνονται από την ακινησία, ενώ, ταυτόχρονα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ζουν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με επιστρεπτέες προκαταβολές. Γι’ αυτόν τον ανύπαρκτο από κάθε άποψη χρόνο, κλήθηκαν να πληρώσουν Τέλη Κυκλοφορίας έως τις 26 Φεβρουαρίου για τα τουριστικά λεωφορεία τους, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, σχεδόν καθόλου, αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ, δεν γνωρίζουν και πότε θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, λοιπόν, παραμένουν χωρίς έσοδα, πληρώνοντας ταυτόχρονα τους λογαριασμούς της οικίας τους (τηλεφώνου, ηλεκτρικού, θέρμανσης, νερού), αλλά ταυτόχρονα και εκείνους των κλειστών τουριστικών γραφείων τους. Οι εν λόγω λογαριασμοί, παρεμπιπτόντως, δεν σταματούν, λόγω πανδημίας, αλλά εξακολουθούν να έρχονται, όπως και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ για το 2019, οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις που τρέχουν, με μοναδικούς πόρους τα 800 € και τα 533 € που πήραν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ήμισυ της οποίας, φυσικά είναι υποχρεωμένοι οι ως άνω να επιστρέψουν. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω αιτούνται: Να εφαρμοστεί φορολογική δικαιοσύνη, με την εξίσωση των Τελών Κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων με αυτά των λεωφορείων Κ.Τ.Ε.Λ., να απαλλαγούν τα τουριστικά λεωφορεία από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 και να καταβληθεί η αποζημίωση που είχε ψηφιστεί, αλλά δεν δόθηκε ποτέ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω αιτήματα, του ιδιαίτερα ευπαθούς κλάδου των επιχειρηματιών τουριστικών λεωφορείων, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος αυτός έμπρακτα, με εξίσωση των Τελών Κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων προς τα αντίστοιχα των Κ.Τ.Ε.Λ., με απαλλαγή των τουριστικών λεωφορείων από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2021 και με καταβολή της αποζημίωσης που είχε ψηφιστεί, αλλά δεν δόθηκε ποτέ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, προκειμένου να μην υφίσταται ο εν λόγω κλάδος δυσμενή φορολογική διάκριση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Απάντηση στις με αριθμ. πρωτ. 4363 / 19.2.2021 και 4646/1.3.2021 ερωτήσεις.


Σε απάντηση των με αριθμ. πρωτ. 4363/19.2.2021 και 4646/1.3.2021 ερωτήσεων της Βουλευτή κυρίας Άννας Ευθυμίου και των Βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου και Κωνσταντίνου Χήτα αντίστοιχα, σάς πληροφορούμε ότι με την αριθ. 2/2281/20-1-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης διατέθηκαν, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Τουρισμού, πιστώσεις ύψους 11.000.000 ευρώ για απλήρωτες υποχρεώσεις προηγούμενου έτους για δαπάνες καταβολής έκτακτης ενίσχυσης των τουριστικών γραφείων και επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης καθώς και των τουριστικών γραφείων που διαθέτουν και έχουν θέσει σε κυκλοφορία τουριστικά τρένα, οι οποίες πλήττονται από τον αναγκαστικό περιορισμό των οδικών και σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19.

Επιπλέον, με το άρθρο 481 του ν. 4781/2021 (Λ' 31) τροποποιήθηκε το άρθρο 20 του ν. 2948/2001 (Λ' 242), ώστε να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 για τα τουριστικά λεωφορεία.

Ειδικότερα, ορίστηκε ότι εξαιρετικά για το έτος 2021, για τα τουριστικά λεωφορεία καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:


Κατηγορία θέσεις καθήμενων

Τουριστικά

Λ’                       έως 40

Β’                        41 και άνω


τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)

215

300


Εξαιρετικά για το έτος 2021, τα επιπλέον ποσά τελών κυκλοφορίας που έχουν καταβληθεί από ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.


Σελίδα 1 από 2



 

Τέλος, σας αποστέλλουμε συνημμένα το με αριθμ. πρωτ. ΔΕΕΦ Β 1021361 Εξ 2021/11.3.2021 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.