Τελευταίες Ειδήσεις

Μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής


Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν το όνειρο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Λονδίνο και ονειρεύεται να επιτρέψει για να βρει τις αδελφές της από το Ερεχθείο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν

-σε χαρτιά μεγέθους Α5

-με όποια τεχνική και όποια υλικά θέλουν

-τα έργα φωτογραφίζονται ή σκανάρονται

 

Στόχος να συγκεντρωθούν 3191 έργα, όσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού. Ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα. Σημασία έχει η συμμετοχή για την επίτευξη του κοινού στόχου : τη συγκέντρωση 3191 έργων. Κάθε μαθητής/τρια ο οποίος θα λάβει μέρος θα τιμηθεί με Έπαινο Συμμετοχής, ενώ όταν συμπληρωθούν οι 3191 συμμετοχές έργων, όλοι οι συμμετέχοντες θα θεωρηθούν νικητές ως προς την επίτευξη του στόχου, και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 

1. Είναι απαραίτητο κάθε παιδί να έχει διαβάσει το βιβλίο;

Όχι, αν και θα το βοηθήσει πολύ. Σίγουρα πρέπει να του εξηγήσουμε ότι μετά από αρπαγή, η μια Καρυάτιδα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο, ενώ οι «αδελφές» της είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Όλες μαζί στήριζαν τη σκεπή στο Ερεχθείο στην Ακρόπολη της Αθήνας. Η Καρυάτιδα, λοιπόν, που λείπει ονειρεύεται ότι είναι σπίτι της.

 

2. Είναι ελεύθερο να ζωγραφίσει ό,τι θέλει; Ποιες είναι οι προδιαγραφές του έργου;

Ναι, κάθε παιδί είναι ελεύθερο να εκφραστεί εικαστικά, αρκεί να είναι μέσα στο θέμα, δηλαδή να ζωγραφίσει ένα όνειρο της Καρυάτιδας, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο. Η ζωγραφιά πρέπει να γίνει σε χαρτί Α5 με οποιοδήποτε υλικό (μαρκαδόρο, τέμπερα κ.λ.π.).

 

3. Πρέπει τα παιδιά να ζωγραφίσουν στο σπίτι ή στο σχολείο;

Μπορούν να ζωγραφίσουν όπου θέλουν. Τις συνθήκες θα τις καθορίσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους και οι γονείς. Η έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. προβλέπει να διατεθεί και χρόνος στο σχολείο.

 

4. Πώς θα στείλουν το έργο;

Το έργο ΔΕΝ θα το στείλουν με ταχυδρομείο. Το φωτογραφίζει ή το σκανάρει ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός και το ανεβάζει σε ηλεκτρονικό αρχείο (.jpg .pdf .prn) στην ψηφιακή πλατφόρμα της Νομικής Βιβλιοθήκης. Το φυσικό έργο μένει στο παιδί, το όποιο το φυλάει για όποτε του ζητηθεί από το διαγωνισμό.

 

5. Χρειάζεται η συναίνεση των γονιών; Μπορεί τα έργα να τα ανεβάσει ο δάσκαλος;

Απαραιτήτως κάθε γονιός πρέπει να έχει αποδεχτεί τους όρους του διαγωνισμού στην ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής, η οποία υπάρχει στο site της Νομικής Βιβλιοθήκης. Ακόμη κι αν ανεβάσει τα έργα ο δάσκαλος, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις δηλώσεις των γονέων (σε εκτύπωση ή να τους έχει ζητήσει να μπουν ηλεκτρονικά). Οι δηλώσεις καλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα GDPR.

 

6. Ποιος θα κερδίσει;

Ο διαγωνισμός δεν είναι ανταγωνιστικός. Νικητές θα είμαστε όλοι όταν συγκεντρώσουμε 3191 ζωγραφιές. Όλοι όσοι στείλουν έργα θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Μόλις συγκεντρωθούν όλες οι ζωγραφιές θα γίνει μια εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν όσοι συμμετείχαν.

 

7. Μέχρι πότε μπορείτε να ανεβάστε τα έργα των παιδιών;

Τα έργα μπορείτε να τα ανεβάσετε από σήμερα στην πλατφόρμα, ηλεκτρονικά, και μέχρι να συγκεντρωθούν 3191 έργα.

 

8. Μπορεί το έργο να είναι ομαδικό;

Ένα έργο μπορεί να είναι ατομικό ή ομαδικό. Αν είναι ομαδικό θα λάβει έναν αριθμό, αλλά ως δημιουργοί θα φαίνονται όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Ένα παιδί που συμμετείχε σε ένα ομαδικό έργο, μπορεί να συμμετάσχει και με ένα ατομικό.

 

9. Μπορεί ένα παιδί να ανεβάσει πολλά έργα;

Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με ένα ατομικό έργο και ένα ομαδικό. Αν κάποιος στείλει και δεύτερο ατομικό δεν θα μετράει στην καταμέτρηση.

 

10. Θα εκτεθούν τα έργα κάπου;

Στο site της Νομικής Βιβλίοθήκης υπάρχει ηλεκτρονική γκαλερί με όλα τα έργα. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να οργανωθεί και φυσική έκθεση κάποιων έργων.

 

 

                                                                                            Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.