Τελευταίες Ειδήσεις

Ένα πρότυπο σαν του WikiLeaks



Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρόοδος των νέων τεχνολογιών έχει επιφέρει εκτός των άλλων και το τέλος της δημοσιογραφίας. Η μυρωδιά του εκτυπωμένου χαρτιού, έχει αντικατασταθεί από ιστοσελίδες φορτωμένες από διαφημίσεις, ισάριθμες με τις ειδήσεις που τις πλαισιώνουν. Και αφού έτσι πλέον πρέπει να πορευθεί η δημοσιογραφία, ας ακολουθήσει έστω το δρόμο καταξιωμένων ιστοσελίδων. Υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστούν, όμως απαλλαγμένες από πολιτικά συμφέροντα, από ψευδείς ειδήσεις και από αδρανείς δημοσιογράφους.

Ο Julian Assange, ένας από τους ιδρυτές του WikiLeaks, σε μία συνέντευξή του, έφτασε στο σημείο να δηλώσει πώς « Η δημοσιογραφία είναι τόσο ξεπεσμένη που, αν με πεις δημοσιογράφο, θα το θεωρήσω βρισιά. Το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξαν οι δημοσιογράφοι είναι ο τρόπος με τον οποίο κάλυψαν τους πολέμους [ του Ιράκ και του Αφγανιστάν]. Πολέμους για τους οποίους είναι εν μέρει υπεύθυνοι λόγω της άκριτης υποδοχής και της έλλειψης αντικειμενικότητας που επέδειξαν αλλά και της αξιοθρήνητης στάση τους, να γλύφουν τα παπούτσια κάθε κυβερνητικού φερέφωνου». *  

Η δημιουργία δημοσιογραφικών ιστοσελίδων χρήζει βοήθειας. Το WikiLeaks μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όσους επιθυμούν να κατασκευάσουν sites που θα προσφέρουν στους αναγνώστες τους χρήσιμες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για ενημέρωση.  Αποστολή του ορίστηκε εξαρχής η συλλογή και η δημοσιοποίηση πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει και η εγγυημένη προστασία των πηγών τους . Ενώ η φιλοσοφία του στηρίζεται σε μία βασική αρχή: τα μυστικά υπάρχουν για να τα αποκαλύψουμε.

Ο σχεδιασμός μιας πλατφόρμας που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να αποκαλύψει δημόσια ηχογραφήσεις, βίντεο ή απόρρητα έγγραφα και που θα αναλαμβάνει μόνο την εξακρίβωση της αυθεντικότητας τους, δίνει βήμα σε πολλούς όχι μόνο δημοσιογράφους αλλά και πολίτες να ακουστούν και να φέρουν στο φως στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους. Η  προστασία της πηγής δε, δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και άριστης συνεργασίας μεταξύ ιστοσελίδας και χρήστη. Ενώ παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλλει σε έρευνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει. Η δημιουργία τέτοιου είδους ιστοσελίδων και στην Ελλάδα σίγουρα θα είναι καρποφόρα. Οι περισσότεροι  από εμάς που ονειρεύονται να δημιουργήσουν ειδησεογραφικά  site αλλά και που θέλουν να επισκέπτονται καθημερινά τέτοιου είδους site, θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο του WikiLeans και να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους σε ένα καλύτερο αύριο της δημοσιογραφίας.

*Ιγνάσιο Ραμονέ: «Η έκρηξη της δημοσιογραφίας»

Της Σταματίας Γκαραλιάκου

Stamatiagara@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.