Τελευταίες Ειδήσεις

Το ρευστό, πολυπαραγοντικό τοπίο στο Δήμο Μετεώρων


Οι καθοριστικοί κ.κ. Αλέκος-Σινάνης και οι «δελφίνοι»-
Πολυεπίπεδη ανάλυση Ειδικού μας συνεργάτη

 Παραφράζοντας τη φράση ότι «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη πολιτική από όση καταναλώνουν», που ειπώθηκε πριν την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα λέγαμε ότι στη Καλαμπάκα πάντα καταγράφονται περισσότερες πρόωρες ζυμώσεις, σε ότι αφορά το αυτοδιοικητικό της τοπίο.

Την τετραετία βέβαια που διανύουμε, το πρώτο της μισό, τα πράγματα είναι όντως πρωτόγνωρα: Διεργασίες, συναντήσεις, ακριτομυθίες, προσκήνιο και παρασκήνιο, ονοματολογία, τροχιοδεικτικά βέλη, καντρίλλιες, συσχετισμοί που εξελίσσονται.

Συνάμα διαφοροποιήσεις και τραγελαφικές καταστάσεις εντός δημαρχείου – υπηρεσιακά στελέχη διαγκωνίζονται δημόσια για το καθεστώς προμηθειών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καρφώνει τον δήμαρχο ακόμα και για δεδομένα ζητήματα λειτουργίας του Σώματος!

 

Ο κομβικός ρόλος του κ. Αλέκου

Εμβρυουλκός αυτών των φαινομένων ο δήμαρχος κ. Θ. Αλέκος (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος εκλέχθηκε με προμετωπίδα «είμαι καλό παιδί», υποσχόμενος «στους πάντες τα πάντα» και εκμεταλλευόμενος τη διάσπαση στον αντίπαλο χώρο.

Τη στρατηγική αυτή,  τώρα την βρίσκει μπροστά του, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος! Την πρόθεσή του ο κ. Αλέκος την αναφέρει σε ιδιωτικές συζητήσεις και η έκρυθμη κατάσταση, εντός του συνδυασμού του, είναι συνδηλωτική.

Προς επίρρωση, υπογραμμίζουμε την τοποθέτηση του προέδρου του Δ.Σ. κ. Σ. Παπαχρήστου «αν δεν είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Αλέκος, τότε θα κάνω κίνηση και εγώ για υποψηφιότητα», που δημοσιεύθηκε στον «Διάλογο» στις 29/3/21 και αντιμετωπίσθηκε με «άκρα του τάφου σιωπή».

Ο κ. Παπαχρήστος, ο οποίος είναι στενός φίλος του Ευρωβουλευτή κ. Ν. Ανδρουλάκη και ήταν μακράν πρώτος σε ψήφους σύμβουλος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του και μαζί με την παραπάνω δήλωση τόνισε δηκτικά πως ο επίσης ενδιαφερόμενος πρώην δήμαρχος Καστανιάς κ. Κ. Τόλης «είναι καλή υποψηφιότητα για το χώρο της δεξιάς». Η αναφορά αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς είναι διάχυτη η καχ(υποψία) ότι ο κ. Αλέκος με την απόσυρσή του θα ευνοήσει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Τόλη – σε ανταπόδοση για τη στήριξη που ο τελευταίος φέρεται να του παρείχε στο β΄ γύρο των περασμένων εκλογών.

Την σχεδόν ειλημμένη απόφαση του κ. Αλέκου φαίνεται να επηρεάζει και ο κανόνας, ότι στην Καλαμπάκα η επανεκλογή δεν υφίσταται. Υπενθυμίζουμε ότι οι πρακάτοχοί του κ.κ. Μπουτίνας, Πινιάρας, Σακελαρίου, Σινάνης υπήρξαν δήμαρχοι μίας θητείας, με τον πρώτο να επανεκλέγεται με διάλειμμα όμως, και τον δεύτερο να αποσύρεται εθελούσια.

Επιπρόσθετα, ρόλο στις προθέσεις του νυν δημάρχου διαδραματίζει η «απαισιόδοξη» κριτική που ασκεί ο ομοϊδεάτης του πρώην δήμαρχος κ. Δ. Σακελαρίου, η δριμεία του πρώην συνεργάτη του κ. Κ. Πρεβέντη, η διάρρηξη των σχέσεων του με τον κ. Σωτ. Γίδα, η εν γένει κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, και δη οι παγωμένες επαφές του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως αιτία θεωρείται η υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε, για πρόσληψή της, ως ειδική συνεργάτης, της κ. Β. Κωστοπούλου.

Η τελευταία, πρώην μέλος της Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν στηρίχθηκε σθεναρά από όλο το κόμμα, καθώς είναι γνωστή η πολιτική της σύνδεση με την κ. Παν. Δριτσέλη, έκτοτε αποστασιοποιήθηκε. Να σημειωθεί ότι με ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα με το ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αντ. Γούλας, ο οποίος επίσης δεν συνεργάζεται αγαστά με τον κ. Αλέκο.

 

Ο καθοριστικός κ. Σινάνης

Ανάλογος, για τις δυνητικές εξελίξεις, στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο ρόλος του πρώην δημάρχου, νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Χρ. Σινάνη. Ο οποίος διαμηνύει, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αυτό όμως υποδόρια αμφισβητείται.

Χαρακτηριστικά, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας, προ μηνός, δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία του κ. Σινάνη» καταγράφοντας το έντονο ενδιαφέρον του.

Χωρίς δηλώσεις και αντιπαραθέσεις, μεθοδικά κινείται ο κ. Βασ. Μπούρας, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος επί Βλαχογιάννη, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος ήδη βολιδοσκοπεί και καταρτίζει συνδυασμό, ενώ ο κ. Γ. Παπαμιχαήλ που στις προηγούμενες εκλογές ηγήθηκε «αντάρτικου» ψηφοδελτίου, για την ώρα τουλάχιστον, απέχει.

Με δεδομένο πάντως ότι οι επόμενες εκλογές αργούν – απέχουν πάνω από δύο χρόνια – ο κ. Σινάνης θα συνεχίσει να ασκεί τον θεσμικό, αντιπολιτευτικό του ρόλο, και την κρίσιμη απόφαση θα την πάρει ή θα τη δημοσιοποιήσει, στον εύθετο χρόνο…

Επιλογώντας, κάθε πρόβλεψη, καθώς ο χωροχρόνος είναι μακρύς και η ρευστότητα πολυπαραγοντική, για το μελλοντικό σκηνικό στο Δήμο Μετεώρων, είναι παρακινδυνευμένη… Όσο και αν η αποσύνθεση της νυν Δημοτικής Αρχής επιτείνει την αβεβαιότητα.

Τα υφιστάμενα στοιχεία όμως συνηγορούν, ότι οι δήμαρχοι στην Καλαμπάκα είναι αναλώσιμοι, διάρκειας μίας θητείας, ενδεχόμενα ή διαφαινόμενα «δακτυλίδια διαδοχής» δεν ευδοκιμούν και αποδοκιμάζονται από το εκλογικό σώμα, ενώ επιδραστικός είναι ο ρόλος των κομμάτων όταν αυτά είναι υπαρκτά και ομονοούν…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.