Τελευταίες Ειδήσεις

Ιστορική ημέρα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.Σήμερα, Σάββατο αναμένεται ανακοίνωση των ΗΠΑ για την αναγνωριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.


Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.


Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.


Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.


Τι αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ:


Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε την Παρασκευή σε ανακοίνωση που αναμένεται αύριο, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας.


"Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να αναμένετε μια ανακοίνωση αύριο", δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.


Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά αύριο τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.