Τελευταίες Ειδήσεις

Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τη λειτουργία λαϊκών αγορών


Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των παραγωγών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων των λαϊκών αγορών, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

   Το νέο ν/σ της κυβέρνησης ανατρέπει τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως αυτές λειτουργούσαν ως σήμερα, ανοίγει το δρόμο για το ξεκλήρισμα των αγροτοπαραγωγών και των α/α εμπόρων, ενισχύει την μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

   Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους παραγωγούς και τους α/α εμπόρους που δύσκολα τα βγάζουν «πέρα» από τα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα, καταθέτει ν/σ όπου προβλέπεται:

   Η άδεια παραμένει προσωποπαγής, αλλά για μόνο 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωσή της σε 6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και εξόφληση μέχρι της τελευταίας δεκάρας των οφειλών στους σημερινούς φορείς διαχείρισης.

   Οι πλειστηριασμοί των θέσεων φεύγουν, αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας της μοριοδότησης κάποιου ενδιαφερόμενου αυτό που τελικά θα μετράει θα είναι το εκκαθαριστικό με τον μεγαλύτερο τζίρο για τους παραγωγούς, και η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά για τους επαγγελματίες.

   Οι εταιρίες δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις θέσεων, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους άδειας παλιούς ή νέους να συστήσουν οι ίδιοι εταιρίες.

   Οι ΣΔΙΤ φεύγουν, αλλά οι περιφέρειες και οι δήμοι που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών θα λειτουργούν με την ίδια λογική για το πως θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

    Για αυτό και το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό και για αυτό αυστηροποιείται. Για να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στο φορέα διαχείρισης. Για αυτό τον λόγο αναστέλλεται η άδειά σου αν:

  • Χρωστάς στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες.
  • Δεν έχεις φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα.
  • Καταλογιστεί φορολογική παράβαση.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των αγροτοπαραγωγών και α/α εμπόρων των λαϊκών αγορών, στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:

Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαικών αγορών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Τα προβλήματα διαχείρισης και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα, τα οποία να έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές και όχι αποκλειστικά με το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες, το οποίο πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά.

Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες. 

Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, απαγόρευση πλειστηριασμών  Α΄ κατοικίας και εργαλείων δουλειάς.

Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος.

Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπου θα καλύπτονται όλες οι αιτίες ζημιών και νόσων, θα αποζημειώνονται οι πληγέντες έγκαιρα και δίκαια στο 100% της ζημιάς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.