Τελευταίες Ειδήσεις

Lockdown: «Εξίσωση για δυνατούς λύτες το άνοιγμα» λένε οι λοιμωξιολόγοι - Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων


Δύσκολες αποφάσεις καλούνται να πάρουν οι ειδικοί, μετά και την νέα έκρηξη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει, έχοντας στο τραπέζι την μερική άρση των περιορισμών.


Το μεγάλο ερώτημα είναι αν με την κατάσταση που επικρατεί, εξακολουθούν να ισχύουν οι συζητήσεις περί ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων.


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή επιβάλλεται ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου και τη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο στις 12 Απριλίου.


Οι επιφυλάξεις των λοιμωξιολόγων είναι ισχυρές και μέσα στην επιτροπή, με κάποιους από αυτούς να λένε ότι είναι πρόωρο το οποιοδήποτε άνοιγμα αυτή τη στιγμή.


Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου κι εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλύτερα. Υπενθυμίζεται ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ζητηθεί αν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο χωρίς όμως να ληφθεί οριστική απόφαση.


Αχιλλέας Γκίκας στον realfm 97,8: Το άνοιγμα είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες 


"Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν έχουν αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα. Είμαστε σε μια φάση όπου έχουμε μια πίεση στο Σύστημα Υγείας, αφόρητη. Το σύστημα αντέχει ακόμη, αυτό το βλέπει κανείς αν το δείτε αριθμητικά στον αριθμό των απωλειών που έχουμε, οι θάνατοι είναι περίπου 50 έως 70 ημερησίως, τον Νοέμβριο είχαμε 110 σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σχεδόν τα διπλάσια" δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.


"Το Σαββατοκύριακο είχαμε 13% αύξηση στις εισαγωγές, είχαμε κάπου 5.000 κρούσματα σε δύο ημέρες. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ευνοϊκό το επιδημιολογικό προφίλ. Είναι ένα προφίλ μιας νόσου που εξελίσσεται ακόμη, μάλλον δεν έχει φτάσει στο πικ της, να αρχίσει την κατηφόρα. Περιμένουμε τους επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσει να επιπεδώνεται. Υπάρχουν δειλές, δειλές ενδείξεις από διάφορες περιοχές της χώρας ότι κάτι πάει να ισοπεδωθεί σε θέμα επιδημιολογικό" πρόσθεσε.


"Έχουμε ένα μικρό χαμόγελο, είναι αυτό που θα ακολουθήσει με τα home test, τα οικιακά τεστ που θα έρθουν μαζικά. Νομίζουμε και περιμένουμε να αλλάξει το πεδίο. Αυτά βγήκαν βασικά να ελαφρώσουν λίγο τα lockdown, να σας το πω απλά και επιγραμματικά. Όπου έγιναν μέχρι στιγμής ελάφρωσαν τα lockdown, έγιναν στην Τσεχία τον Οκτώβριο - Νοέμβριο μαζικά τεστ σε 5 εκατ. ανθρώπους και είδαμε 60% μείωση των κρουσμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να τα κάνουν στην Αυστρία, έκαναν από 1,5 εκατ. τεστ την εβδομάδα και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Η Γερμανία το έχει βάλει και αυτή στο ρεπερτόριο. Θα τα κάνουμε και εμείς και ελπίζουμε ότι αυτό θα μας δώσει έναν αέρα να μπορέσουμε δειλά - δειλά να ανοίξουμε γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την κοινωνία, η οποία κουράστηκε. Επίσης και η οικονομία που αγκομαχά, και θέλουν ένα άνοιγμα, θέλουν οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μαγαζιά, να ξαναπάρουν κάποιο κομμάτι της ζωής τους στα χέρια τους. Άρα λοιπόν, τα τεστ αυτά ελπίζουμε ότι θα δουλέψουν με τον τρόπο που δούλεψαν και σε άλλες χώρες. Όλη αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη και ελπίζουμε να την καταφέρουμε. Το τι θα ανοίξει πρώτο και τι δεύτερο, πότε θα ανοίξει κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες και θα την δούμε τις επόμενες ημέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας και αναλόγως θα προτείνουμε" κατέληξε.


Βατόπουλος στον realfm 97,8: Είναι σαφές ότι οποιοδήποτε άνοιγμα θα αυξήσει τα κρούσματα


"Είναι αντίφαση η οποία οφείλεται στο ότι έχουμε μπροστά μας δύο αντίθετους παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο υγειονομικός. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η επιδημία εξακολουθεί και καλπάζει, έχουμε πολλά κρούσματα, πολλούς διασωληνωμένους. Ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη παράμετρος είναι η τεράστια πίεση που υπάρχει στην κοινωνία και στην οικονομία, που επίσης προκαλεί 'θύματα', ανεργία, ψυχολογικά προβλήματα. Έχοντας αυτές τις δύο παραμέτρους πρέπει να ισορροπήσει κανείς ποια θα είναι η χρυσή τομή. Να είναι υγειονομικά ασφαλές αλλά να ανακουφίσει και την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί μία αντίφαση. Έχουμε κάποια όπλα μπροστά μας πλέον. Ο εμβολιασμός και επίσης μία αλλαγή στρατηγικής που πλέον είναι δυνατόν να γίνει από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού στα μέτρα που να στηρίζονται στο testing, σε ανίχνευση δηλαδή των κρουσμάτων και στην απομόνωσή τους" είπε μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.


"Είναι μία αλλαγή της στρατηγικής από όσο το δυνατόν λιγότερο περιοριστικά μέτρα στο όσο το δυνατόν περισσότερο testing και απομόνωση και ιχνηλάτηση των περιστατικών συν το εμβόλιο", σημείωσε.


Στο ερώτημα εάν θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κ. Βατόπουλος απάντησε: "Εκεί είναι το στοίχημα. Όλα γίνονται για να μην αρρωσταίνουν πολλοί άνθρωποι, να αρρωσταίνουν το δυνατόν λιγότεροι. Το υγειονομικά ασφαλές είναι να εξακολουθήσει το lockdown, να μην υπάρχει καμία κινητικότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και μέχρι να ελαττωθούν πάρα πολύ τα κρούσματα. Αλλά, υπάρχει η άλλη παράμετρος της οικονομίας και της κοινωνίας που πρέπει κανείς να αλλάξει τη στρατηγική του".


"Είναι σαφές ότι οποιοδήποτε άνοιγμα θα αυξήσει τα κρούσματα. Πρέπει να έχει στηθεί πάρα πολύ καλά το testing και να έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί για να μην έχουμε μεγάλο κίνδυνο αύξησης του κρουσμάτων. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Από εκεί και πέρα η απόφαση είναι κατά τη γνώμη μου πολιτική. Με την έννοια ότι κάποιος θα πρέπει να βάλει τα υπέρ και τα κατά, με όλες αυτές τις παραμέτρους και να πάρει την τελική απόφαση", πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.


«Μαύρη» Τρίτη με 4.340 νέα κρούσματα και 741 διασωληνωμένους


Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.340 κρούσματα, 72 θανάτους και 741 διασωληνωμένους.


 Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).


Σκουτέλης: Ζοφερή η κατάσταση στην Ελλάδα - Τι είπε για το Πάσχα στο χωριό, τα self test και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων


Για ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, την αύξηση στα κρούσματα, αυτή αλλά και την άλλη εβδομάδα, είχαν προβλέψει από καιρό οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, τόσο για την πίεση στο ΕΣΥ, όσο και για τις ελπίδες του κόσμου να κάνει Πάσχα στο χωριό.


“Βέβαια προχωρά ο εμβολιασμός και οι θάνατοι είναι λίγοι. Τις κλίνες ΜΕΘ τις έχουν πάρει οι νεότεροι, καθώς οι ηλικιωμένοι νοσούν λιγότερο βαριά πλέον, λόγω του εμβολιασμού τους” τόνισε ο κ. Σκουτέλης τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν έχει άλλες αντοχές.


Όσο για τα self test δήλωσε ότι μέσω αυτών θα εντοπίζονται εύκολα και θα απομονώνονται οι θετικοί. «Θα βοηθήσουν πολύ στην περιχαράκωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.