Τελευταίες Ειδήσεις

Χαλάρωση lockdown έως το Πάσχα: Το σχέδιο για λιανεμπόριο, κυκλοφορία, σχολεία, εστίαση


Με αγωνία αναμένεται εντός της εβδομάδας να γίνει η πρώτη συζήτηση στην επιτροπή λοιμοξιωλόγων για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διαδικασία του «ανοίγματος» θα γίνει σταδιακά μέχρι και πριν το Πάσχα.


Αρχικά ήταν προγραμματισμένο η επιτροπή λοιμωξιολόγων να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, ωστόσο αποφάσισαν να αναβάλλουν την συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.


Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή και, σύμφωνα με πληροφορίες, όποια μέτρα θα ισχύσουν για την άρση του lockdown, θα εφαρμοστούν από την επόμενη εβδομάδα.


Η κόπωση των πολιτών αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετάσουν τα δεδομένα και να κάνουν μια πρώτη εισήγηση προς την κυβέρνηση με άμεση εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να αποφασιστεί το άνοιγμα  των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής τα οποία θα λειτουργήσουν με ραντεβού.


Μετακινήσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη μέτρο που θα επανεξετάσει η επιτροπή είναι το ωράριο απαγόρευση λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές που βρίσκονται στην κατάταξη «βαθύ κόκκινο» και δεν αποκλείεται η απαγόρευση να ξεκινά στις 21.00 το βράδυ αντί για τις 19.00.


Οσον αφορά τις μετακινήσεις συζητείται να καταργηθεί ο περιορισμός που ισχύει τώρα στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6  στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους και όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.


Λιανεμπόριο


Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλά, η επόμενη κίνηση είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πιθανά την 29η Μαρτίου, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση για  τον τρόπο που θα λειτουργήσει η αγορά. Στο τραπέζι είναι το σενάριο οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντιπροτείνουν ωστόσο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.


Δικαστήρια


Για τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και  να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.


Σχολεία


Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξει η Γ’ Λυκείου στις αρχές Απριλίου, ωστόσο δεν έχει δοθεί «πράσινο φως» από τους ειδικούς.


Εστίαση


Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα.


Πελώνη: «Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα»


«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.


«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: από τη μία ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής» συμπλήρωσε.


Γώγος: «Στο lockdown υπάρχει κι ένα όριο»


Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, από την στιγμή που, στην ουσία, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε, αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.


«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.