Τελευταίες Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η δημόσια Διαβούλευση του Νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»


Ολοκληρώθηκε τη Πέμπτη 18 Μαρτίου στις 21.00 η δημόσια Διαβούλευση του νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Στέλιου Πέτσα έχει στόχο την επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μέσω της κατάργησης της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία απεδείχθη καταστροφική για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. 

Επισημαίνεται ότι η Διαβούλευση συγκέντρωσε πάνω από 1.000 παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα εισέλθει στη Βουλή για ψήφιση το προσεχές χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου και οι οποίες συνιστούν προϊόν γόνιμου διάλογου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), συνοψίζονται στα παρακάτω:

·         Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

·         Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

·         Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

·         Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του. 

·         Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

·         Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ του συμφέροντος των πολιτών, βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα μια ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.